BEOGRAD – Interesovanje učenika za upis u IT odeljenje ove je godine bilo ogromno, a najveće je bilo u Prvoj beogradskoj gimnaziji, gde je na jedno mesto konkurisalo 11 učenika, zbog čega je zajednički doneta odluka da se umesto jednog, formiraju dva IT odeljenja, saopštilo je danas Ministarstvo prosvete Srbije.

U Ministarstvu ističu da IT odeljenje nije nikome nametnuto već je to škola izabrala.

Inače, grupa profesora Prve beogradske gimnazije protestovala je ranije danas ispred škole zbog odluke Ministarstva prosvete da se ukine jedno odeljenje društveno- jezičkog smera.

Predsednica sindikata Foruma beogradskih gimnazija u Prvoj beogradskoj gimnaziji Milka Kućerović rekla je da je ministarstvo ukinulo jedno društveno-jezičko odeljenje, a da su dobili još jedno IT odeljenje.

Ministarstvo je kao besmislene ocenilo tvrdnje sindikata i pojedinaca da se uvođenjem specijalizovanih odeljenja urušava gimnazijsko obrazovanje.

Najpre, kako se ističe, interesovanje učenika za specijalizovana odeljenja je ove godine bilo ogromno, zatim razlika između nastavnog plana i programa specijalizovanih odeljenja i društveno-jezičkog smera je minorna i ogleda se samo u fondu časova.

Takođe, reformom gimnazija školama su omogućeni izborni programi, pa je većina škola izabrala društveno-humanističke programe.

Tvrdnje da će neki nastavnici ostati bez posla su netačne, jer je Prva gimnazija izabrala da deci u okviru izbornog programa ponudi društvene nauke, čime je kompenzovan fond časova, ističu u Ministarstvu.

Pravo pitanje u slučaju nastavnika koji protestuju zbog uvođenja IT odeljenja jeste da li škole postoje zbog njih ili zbog učenika.

Kako je navedeno, koliko nastavnici koji prete štrajkom razmišljaju o deci vidi se i u njihovoj poruci da neće održavati sednice odeljenskih veća i da učenicima neće zaključiti ocene.

Ministarstvo ukazuje i na činjenicu da više od 50 odsto studenata Univerziteta u Beogradu studira društveno-humanističke nauke i da veoma veliki broj njih teško može da nađe zaposlenje nakon studija, zbog čega cilj obrazovnih reformi, između ostalog, i jeste da mladi ostaju u Srbiji, da steknu kvalitetno znanje i lakše dođu do posla.

“Zato politiku upisa neće voditi nekolicina nastavnika iz Prve beogradske gimnazije već Republika Srbija, a oni koji na nivou ministarstva budu donosili odluke, oni će snositi odgovornost”, ističe se u saopštenju Min istarstva prosvete.

Strateški cilj i jedan od prioriteta Vlade Srbije je razvoj IT-a, kao jednog od najperspektivnijih sektora s godišnjim rastom izvoza od 20 odsto, a kojem nedostaje oko 15.000 stručnjaka, podsećaju u ministarstvu.