BEOGRAD – Kompanija “Rio Tinto” trebalo bi da krajem ove ili početkom naredne godine trebalo da završi istraživanje i overu rezervi litijuma u nalazištu “Jadar” kod Loznice, a početak eksploatacije očekuje se za tri do četiri godine, rekao je danas državni sekretar u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije, Stevica Dedjanski.

“Srbija će insistirati da to ne bude klasično kopanje sirovine i njen izvoz, posebno tako vredne kao što je litijum, već očekujemo da se prerada rude obavlja u Srbiji i dobiju novi proizvodi koji će imati dodatu vrednost”, rekao je Dedjanski na Evropskoj rudarskoj akademiji u Beogradu.

Ocenio je da “Rio Tinto” radi veoma ozbiljno i da se uskoro očekuju izveštaj o rezultatima istraživanja.
Naveo je da je od 2014. do 2018. uloženo milijardu evra u rudarstvo u Srbiji, a ove godine su planirane investicije od pola milijarde evra. Ulaganja u geološka istraživanja su 2012. godine bila 24 miliona evra, a 2018. 100 miliona evra.

“Investicije u eksploataciju mineralnih sirovina se u stalnom porastu i samo u 2018. bilo je 100 miliona dolara realizovanih investicija u istraživanja, a pre toga su bile 25 miliona dolara”, rekao je Dedjanski.

Ukazao je da raste broj istražnih eksploatacionih polja i trenutno ih je aktivno 163, od čega je 140 u centralnom delu Srbije, a mineralne sirovine sa metalom istražuju se u 103 polja.

To, kako je dodao, pokazuje da su interesi rudarskih kompanija za Srbiju sve veći i da se brzo izdaju sve potrebne dozvole, pri čemu, kako je istakao, nema korupcije.
“Srbija je na Svetskom kongresu rudarstva prepoznata kao jedna od zemalja s najvećim potencijalom u toj oblasti, medju četiri u Evropi”, rekao je Dedjanski.

On je kazao da se u sledećoj godini očekuju ugovorene investicije kineske kompanije “Zidjin” koja je suvlasnica RTB-a, u eksploataciju milenaralnih sirovina u Borskom basenu.

“Zidjin” je kupio “Nevsun” koji razvija projekat “Čukaru Peki” i očekuje se da za dve godine počne eksploataciju bakra.

Prošle godine je, kako je naveo, u RTB-u proizvedeno 42.000 tona katodnog bakra i sopstvenog koncentrata, a ove godine se očekuje proizvodnja od 47.000 tona, dok bi, kada bude otvoren rudnik “Čukaru peki”, proizvodnja trebalo da iznosi od 200.000 do 250.000 tona godišnje.

“U narednim godinama imaćemo otvaranje novih rudnika, tako da bi učešće rudarstva u BDP-u moglo da iznosi pet odsto”, procenio je Dedjanski.

Beta /Foto:MinistarstvoRiE