Baner

BEOGRAD – Ministarka pravde Nela Kuburović demantovala je navode po kojima se izmene Ustava koje je predložila Vlada Srbije, odnose i na preambulu o Kosovu i Metohiji.

Ona je. uoči sutrašnje sednice skupštinskog Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo na kojoj će biti razmotrene predložene izmene Ustava, navela da se predlog tiče “isključivo pravosudja”.

“Izmene Ustava apsolutno se ne odnose na Kosovo i Metohiju. Predlog se tiče jačanja nezavisnosti i odgovornosti sudija kroz izmenu postupka izbora sudija i tužilaca, sastava stručnih saveta”, kazala je Nela Kuburović za Novosti od petka.

Komentarišući zahtev iz Haga za izručenje dvoje poslanika Srpske radikalne stranke koji su optuženi za nepoštovanje suda, ministarka je kazala da je “i dalje na snazi pravosnažna odluka Višeg suda u Beogradu da nisu ispunjeni uslovi za izručenje”.

“Kao pravna država, iako poštujemo medjunarodne obaveze, moramo poštovati i Ustav i zakone svoje zemlje. Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom, koji se primenjuje i na Mehanizam, nabraja za koja krivična dela postoji mogućnost izručenja a nepoštovanje suda nije na toj listi”, navela je ministarka pravde.

Beta

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here