NOVI PAZAR – Izborna lista “Samoopredeljenje” zatražila je danas od predsednika Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Esada Džudža da podnese hitnu i neopozivu ostavku i vrati mandat većnika toj listi u najkraćem roku.Predsednik Upravnog odbora te liste Ahmedin Škrijelj rekao je na konferenciji za novinare da će Džudžovom ostavkom biti “onemogućene neprijateljske namere vladajućeg Vučićevog režima”.

“Od uspostavljanja novog saziva BNV srpski državni organi pokušavaju da ga stave u službu aktuelnog Vučićevog režima. Svaki legitiman zahtev ili inicijativu od značaja za bošnjački narod osudjuju pretećim tonom radi zastrašivanja bošnjačkog naroda sa vrlo jasnim ciljem da uvedu privremene mere u BNV i time suspenduju izbornu volju gradjana Sandžaka. Konstatujemo da je Džudžo svojim ponašanjem aktivno uključen u taj proces”, rekao je Škrijelj.

On je ponovio stav da je specijalni status Sandžaka efikasno rešenje političkih i teritorijalnih sporova izmedju susednih država i naroda i da predstavlja projekat od šireg medjunarodnog značaja u procesu evropskih i NATO integracija zemalja Zapadnog Balkana.

“Specijalni status Sandžaka je utvrdjen kao model za autonomiju Sandžaka koji ima medjunarodne garancije. Posetili smo BNV u Crnoj Gori i dogovorili dinamiku realizacije sporazuma dva Veća na pitanjima od zajedničkog interesa, a u skladu sa odredbama Evropske okvirne konvencije o prekograničnoj saradnji izmedju teritorijalnih zajednica ili vlasti”, rekao je Škrijelj.

On je dodao da je ta lista danas usvojila odluku da se 28. septembar proglasi Danom Bošnjaka, u skladu sa zakonom, te da će taj predlog biti uvršten u dnevni red prve naredne sednice BNV.


Beta