NOVI PAZAR – Slike smeća koje pluta novopazarskim rekama potvrdile su tokom poslednjih poplava koliko su vodotokovi u ovom gradu zagadjeni, ali je srećom po žitelje Novog Pazara vazduh koji udišu, sudeći po poslednjim merenjima, relativno kvalitetan.

Kvalitet vazduha ispitivan je od 9. februara do 10. marta, na osam lokacija u Novom Pazaru, kod Specijalne bolnice u Novopazarskoj banji, kod vrtića “Mladost” i “Dečija radost”, Gimnazije, Zdravstvenog centra i osnovnih škola “Bratstvo”, “Ćamil Sijarić” i “Avdo Medjedović”.

Na lokacijama kod oba vrtića, Specijalne bolnice u Novopazarskoj Banji i Gimnazije merene su koncentracije sumpor dioksida, azot dioksida, čadji, benzena i taložnih materija teških metala, dok su na ostalim mestima merene samo koncentracije taložnih materija.

Ispitivanje, koje je vršila kompanija Zaštita na radu i zaštita životne sredine iz Beograda, pokazalo je da su koncentracije svih merenih parametara na pet od osam lokacija ispod dozvoljenih vrednosti, dok je na tri mesta u nekoliko dana zabeleženo povećano prisustvo čadji u vazduhu.

Najveće prisustvo čadji zabeleženo je u blizini vrtića “Mladost”, kod Rekreativnog centra, gde ju je u šest od 30 dana bilo u vazduhu više od dozvoljenih 50 mikrograma po kubnom metru. Najgori rezultat izmeren je 15. februara, kada je bilo 130 mikrograma čađi u kubnom metru vazduha.

Čadji u vazduhu iznad dozvoljenih vrednosti bilo je i dva dana kod vrtića “Dečija radost”, kao i dva dana u blizini Gimnazije.

Profesorica Državnog univerziteta u Novom Pazaru, doktor bioloških nauka Nataša Djordjević kaže da je alarmantno to što čađi ima u blizini objekata u kojima borave deca.

“Čadj hemijski i mehanički oštećuje pluća, a pogotovo može biti štetna po mlad dečiji organizam”, kazala je Djordjević.

Član Gradskog veća Novog Pazara Esad Fazlić je istakao da u gradu postoji nekoliko izvora zagađivanja od gustog saobraćaja do Gradske toplane u samom centru, a što će, kako je najavio, lokalna samouprava u narednim godinama pokušati da reši.

“Gradska toplana u samom centru grada, koja koristi mazut kao energent, je ogroman problem. Na našu sreću, za oko dve godine će ona biti ugašena i izmeštena jer ćemo dobiti toplanu na biomasu u industrijskoj zoni koja će znatno manje zagađivati vazduh. Dva toplane koje koriste Gimnazija i OŠ “Stefan Nemanja” će preći na pelet, a ostaće nam da rešimo i dve male toplane u naselju Lug i u blizini Bor zgrade”, naveo je Fazlić.

On je kazao i da je saobraćaj veliki zagadjivač vazduha u Novom Pazaru i da bi taj problem mogao biti rešen izgradnjom obilaznice na čemu se, kako je rekao, aktivno radi.

“Tu je i ogroman broj individualnih ložišta na čvrsta goriva. Po poslednjem popisu, od 22.500 domaćinstava u Novom Pazaru 18.000 ima individualna ložišta. U nekom periodu će i gas stići do našeg grada, jeste to skup energent, ali će njegovim korišćenjem biti smanjenjo zagađenje vazduha”, izjavio je Fazlić.

Osim prisustva pojedinih zagadjivača u vazduhu, profesorica Djordjević kao problem vidi i to što se monitoring njihovog prisustva ne vrši svakodnevno, a što je praksa koju su uspostavili i brojni gradovi manji od Novog Pazara.

“Nacionalnom strategijom za zaštitu životne sredine do 2014. godine trebalo je uspostaviti monitoring, a do ove smo već trebali da udišemo kvalitetniji vazduh, odnosno, trebalo je smanjiti emisiju zagađujućih materija. Kada Trstenik, koji je višestruko manji, može svakodnevno da meri kvalitet vazduha mogao bi to i Novi Pazar”, dodala je ona.

Pomoćnik gradonačelnika Novog Pazara Ervin Čašić naveo je da kvalitet vazduha u Trsteniku meri Zavod za javno zdravlje, a da ta ustanova, koja je u Novom Pazaru formirana tek pre par godina, još uvek nema licenciranu laboratoriju za takvu vrstu ispitivanja.

“Ono što smo uspeli je da ćemo uskoro postaviti jednu stanicu za svakodnevni monitoring kvaliteta vazduha čime ćemo postati deo nacionalne mreže. Stanica će se nalaziti na Rekreativnom centru, a sredstva za njenu kupovinu i postavljanje obezbedila je Agencija za zaštitu životne sredine”, rekao je Čašić.

On je dodao i da pojedini industrijski objekti na teritoriji Novog Pazara nemaju adekvatne filtere za prečišćavanje, ali da se odredba “zagadjivač plaća” nedovoljno, ili uopšte ne primenjuje.

“Samo kada bi se ta odredba doslovno primenjivala sigurno bismo imali desetostruko više novca na raspolaganju za zaštitu životne sredine od sadašnjih 12 miliona dinara”, istakao je Čašić.

Beta