SARAJEVO – Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH ukazuje na činjenicu da ne postoji skupštinska većina za formiranje Vlade Federacije i izbor predsednika i potpredsednika Federacije, te da za to u ovom trenutku nedostaju glasovi šest srpskih delegata.

U saopštenju dostavljenom medijima Odbor navodi da postoji prost matematički zbir većine u Predstavničkom Domu i Domu naroda Federacije sastavljene od DF, SBB, HDZ i SDA, ali da ta većina nema šest Srba koji će potpisati inicijativu za izbor srpskog potpredsednika Federacije.

“Mogu da imaju i 80 odsto poslanika i delegata, ali ako nemaju, a nemaju šest delegata Srba u Domu naroda Federacije, onda nema ni Vlade Federacije BiH”, poručili su u saopštenju, uz zaključak da tako nema ni vlasti u Federaciji.

Odbor u saopštenju primećuje da mediji o tome ćute, da svi pričaju o izbornom zakonu, ali da ignorišu činjenicu da nema potrebne ustavne većine u Federaciji za izbor izvršne vlasti.

“Jedino je sadašnji potpredsednik Federacije Milan Dunović u intervjuu za TV N1 rekao da je veći problem formirati Vladu Federacije nego Savet ministara”, navodi Odbor i poručuje da stranke koje su napravile matematičku većinu “treba da nađu šest Srba delegata u Domu naroda Federacije i onda mogu reći da imaju skupštinsku većinu”.


Tanjug