BERLIN – Svaki Evropljanin koji se ponadao završetku rasprave o tome treba li svakih pola godine poomerati sat unapred ili unazad, moraće da ostane strpljiv.

Većini zemalja članica EU potrebno je dodatno vreme kako bi sprovela u delo izmene pomeranja sata, prema dokumentu koji je izdalo rumunsko predsedništvo Saveta EU.

Evropski zakonodavci izglasali su u martu početak promena računanja vremena za 2021. Tada zemlje članice treba da odluče hoće li izabrati letnje ili zimsko računanje vremena.

Države članice nisu saglasne oko šireg pitanja, a njihovo odobrenje je potrebno kako bi promena stupila na snagu, prenosi jutarnji.hr.

O temi će se raspravljati u četvrtak na sastanku evropskih ministara saobraćaja, iako se ni tada ne očekuje konačna odluka.

Rumunija je upozorila kako je potreban usuglašeni pristup problemu kako bi se sprečila “šarolikost vremenskih zona” i osiguralo pravilno funkcioniranje jedinstvenog tržišta. Zasad je samo nekoliko zemalja članica obznanilo svoju poziciju, piše u dokumentu rumunskog predsedništva.

Peter Altmajer, nemački ministar ekonomije, koji se bavi problemom u Nemačkoj, napisao je u pismu susednim državama kako želi da izbegne “vremenska ostrva” i dodao kako treba postići zajedničku poziciju “najkasnije nakon letnje pauze”, javlja agencija dpa.

Usklađeni pristup problemu mogao bi se postići na sledećem redovnom sastanku ministara saobraćaja, zakazanom za kraj ove godine.


Tanjug