PALIĆ – Državni rekordi Katarine Pohlod i Valentine Nejković, pobede Saše Gacika i Nikše Papića

Na Paliću je održano Prvenstvo Srbije u ultramaratonu na 50 kilometara i 24 sata, za koje je svoje takmičare prijavilo 15 atletskih klubova sa teritorije Republike Srbije.

Velika borba od samog starta vodila se za vodeće pozicije u trci na 24 sata koja je startovala tačno u podne u subotu 01.06., jako loše vreme sa pljuskom koji je pratio trkače skoro celo popodne i veče i rezultat je donelo da je nekoliko favorita za visok plasman moralo da stane pre samog kraja (Nenad Živković, Edvard Halas, Mihal Šulja). Na kraju ubedljivu pobedu odneo je Saša Gacik iz AK Radnički 2016 Niš sa 208 kilometara i 940 metara, ispred dva takmičara koji su iskoristili rano odustajanje favorita, Miroslava Pajića iz AK Teleinformatik Beograd (178,18 km) i Nebojše Stefanovića iz AK Dubočica Leskovac (rezultat 168,26 km).

U ženskoj konurenciji na 24 časa članica AK Radnički 2016 Niš, Valentina Nejković osvojila je prvo mesto sa novim državnim rekordom 197 kilometara 140 metara (stari rekord Ksenija Bubnjević od prošle godine 192,50 kilometara), ispred Marine Lazić članice Paligo Palus koja je pretrčala 150 kilometara i sedam metara i trećeplasirane takođe domaće predstavnice Zorice Vukov (46,67 km).

Trka na 50 kilometara koja je startovala u nedelju 03.06. u 06,00 časova, okupila je sjajne trkače. Ubedljiivu pobedu u muškoj konkurenciji odneo je Nikša Papić (AK Vojvodina Novi Sad) sjajnim solo trčanjem od samog početka do kraja sa odličnim rezultatom od 3 sata 18 minuta i 11 sekundi, ispred predstavnika AK Dinamo Pančevo, Slobodana Marinkova (3 sata 40 minuta 5 sekundi) i bronzanog Nebojše Vujković Cvijina (4 sata 7 minuta i 27 sekundi)
U konkurenciji žena od sudijskog pucnja na startu se izdvojila Katarina Pohlod (ARK Fruška gora Novi Sad) koja je izbila na čelo trke i sa rezultatom od 3 sata 38 minuta i 20 sekundi osvojila ubedljivo prvenstvo i oborila državni rekord (koji je držala od 2017. godine Nora Trklja), drugo mesto na PS na 50 kilometara sa takođe odličnim rezultatom zauzela je članica AK Crvena zvezda Biljana Bursać (3 sata 44 minjta i 02 sekunde), doke je treće mesto osvojila članica AK Surčin Verica Đorđević (4 sata 29 minuta i 35 sekundi).

Rezultati koje su istrčali Valentina Nejković, Nikša Papić, Katarina Pohlod i Biljana Bursać u okvirima su normi koje su potrebne za učešće na Svetskim prvenstvima na 24 sata (kraj oktobra Albi – Francuska) i 50 kilometara koje se održava 01.09 u Rumunskom gradu Brašov.

Medalje i diplome najuspešnijim takmičarima na Prvenstvu Srbije dodelio je tehnički delegat ASS Goran Čegar, neposredno po završetku trka na platou ispred Velike terase na obali Palićkog jezera.