Naslovna srbija Jagodina Osamnaest godina od ubistva novinara Milana Pantića

Osamnaest godina od ubistva novinara Milana Pantića

JAGODINA – Rodbina, prijatelji, novinari Pomoravskog okruga i Srbije sutra će obeležiti 18 godina od ubistva novinara – dopisnika “Večernjih novosti” iz Jagodine Milana Pantića, mučki ubijenog u hodniku ispred svoga stana, u ulici Branka Radičevića, 11. juna 2001.

Pantićev ubica još nije otikriven.

Komemoracia će početi polaganjem cveća i palenjem sveća u 11 sati na Gradskom groblju u Jagodini i na spomen ploču na mestu ubistva na kojoj piše: “Na ovom mestu je mučki usmrćen neumorni tragalac za istinom Milan Pantić. Novinara možete ubiti ali njegovo delo i istinu ne”. U potpisu “Milanove kolege – novinari Srbije” i na bistu Pantića na Trgu koji nosi njegovo ime, nedaleko od zgrade gde je ubijen.

U Narodnoj biblioteci u Jagodini biće uručena tradicionalna nagrada “za novinarsku hrabrost – Milan Pantić”, a dobitnik je ove godine, američki novinar i suosnivač onlajin magazina “Intersept” Džeremi Skejhil.

Skejhil je u aprilu, na Konferenciji “Kraj nekažnjivosti za zločine protiv novinara” u Beogradu, uputio izvinjenje porodicama nastradalih tokom bombardovanja zgrade RTS, u agresiji NATO.

Nagrada se sastoji od unikatne diplome i novčanog iznosa od 100.000 dinara, a ustanovljena je u znak sećanja na pokojnog Pantića.

Pantić je rođen 1954. godine u selu Dragovu kod Rekovca, novinarsku karijeru je započeo u nedeljnim novinama “Novi put” iz Jagodine, njegovo ime je upisano 3.maja 2002. godine na spomenik u Vašingtonu (Washington) SAD, na 1.395.mestu, uz imena novinara sveta koji su od 1812. godine izgubili život na zadatku, a njegova slika i biografija i slika i biografija Slavka Churuvije, se nalaze u muzeju novinarstva “Newseumu” u glavnom gradu SAD.

Tanjug