KRAGUJEVAC – Učenici osmog razreda kragujevačkih osnovnih škola održali su danas protest u tom gradu sa koga su zatražili ukidanje prijemnog ispita posle afere sa objavljivanjem testova za malu maturu. ;Više od 100 budućih srednjoškolaca okupilo se oko 16 časova ispred zgrade Šumadijskog upravnog okruga gde se nalazi Školska uprava, odakle su krenuli u protestnu šetnju centrom grada tokom koje su blokirali Ulicu Save Kovačevića.

Učenici su tokom šetnje uzvikivali “Nećemo prijemni”, “Imamo rešenja”, “Poništite prijemni” a oko 18 časova pridružili su im se i roditelji.

Rukovodilac Školske uprave Kragujevca Goran Joksimović rekao je agenciji Beta da se djacima niko nije obratio jer u vreme njihovog okupljanja, u zgradi Okruga nije bilo nikoga.

On je kazao i da su prosvetni radnici u Kragujevcu i Šumadiji “duboko razočarani” zbog “provaljivanja” testa iz matematike.

“Najveća slabost sistema je u tome što je u njemu mnogo ljudi, pa je dovoljno da samo jedan čovek zakaže i da se ceo taj sistem sruši”, ocenio je Joksimović i izrazio uverenje da testovi nisu “provaljeni” ni u jednoj školi u Kragujevcu niti u školama u opštinama Šumadijskog okruga.

Učenici osmog razreda održali su danas proteste i u Beogradu, Nišu i Kruševcu nakon što su na društvenim mrežama objavljeni testovi za malu maturu. Učenici i njihovi roditelji su tražili poništavanje rezultata jučerašnjeg testa iz srpskog jezika i ukidanje prijemnog ispita, kao i ostavku ministra prosvete Mladena Šarčevića.