BEOGRAD – U Beogradu je danas otvorena deseta “Konferencija srpske medicinske dijaspore 2019” koja je okupila brojne stručnjake iz zemlje i inostranstva i koja će trajati do 22. juna, sa ciljem unapređenja saradnje između naših lekara i stručnjaka na polju medicinskih nauka iz inostranstva sa najvažnijim institucijama zdravstvene zaštite u Srbiji

Učesnike skupa, uz konstataciju da su retki medicinski skupovi takve brojnosti i kvaliteta kao što je ovaj, pozdravio Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i istakao da se u Srbiji gradi i razvija efikasan, kvalitetan i održiv zdravstveni sistem koji je, naglasio je, već danas najbolji u regionu, a koji će u narednom periodu porediti sa najboljima u ovom delu Evrope.

To je sistem u kojem su najkvalitenije zdravstvene usluge dostupne baš svakom građaninu o trošku osnovnog zdravstvenog osiguranja, rekao je on, koji počiva na novim generacijama lekara koji su najbolji diplomaca Medicinskih fakulteta naše zemlje.

“Njih nekoliko stotina koje već godinu dana uveliko zapošljavamo u našim bolnicama,a razvoj našeg sistema podrazumeva i najsavremenije bolnice i kliničke centre za ponos poput onog koji smo izgradili u Nišu i onog koji već uveliko gradimo u Beogradu, kao i onih koji će biti izgrađeni u Novom Sadu i Kragujevcu”, naveo je Lončar.

Princ Aleksandar Karađorđević pozdravljajucji ovaj skup, koji se održava pod pokroviteljstvom prinčevskog para Aleksandra i Katarine Karađorđević, u organizaciji Fondacije princeze Katarine, a u saradnji sa Ministarstvom zdravlja, Srpskom akademijom nauka i umetnosti, Lekarskom komorom Srbije, Medicinskim fakultetom u Beogradu i Svetskom zdravstvenom organizacijom izrazio je duboko uverenje da je ovako impozantan broj učesnika ” dokaz da radimo pravu stvar za našu zemlju”, i učesnicima skupa poželeo da ovde steknu i razmene nova znanja i iskustva.

Zadovoljstvo zbog održavanja ovog stručnog skupa izrazili su danas i ministar zdravlja Republike Srpske Alen Šeranić uz konstataciju da će izlaganja stručnjaka pomoći celoj struci da se kroz saradnju doprinese poboljšanju zdravlja građana Srbije, ali i Republike Srpske, kao i direktor Lekarske komore Srbije Milan Dinić je rekao da u Srbiji ima puno stručnih skupova, ali da se ovaj izdvaja po mnogo čemu.

“Pored razmene iskustava i znanja, omogućava povezivanje lekara iz Srbije i dijaspore i na taj način svi zajedno činimo jednu veliku porodicu. Pored toga, sa ovakom bogatim i stručnim programom i ocenjenim gostima vraća se ugled u poslovanje lekarskoj profesiji”, rekao je on.

U okviru skupa čiji je cilj je unapređenje saradnje između naših lekara i stručnjaka na polju medicinskih nauka iz inostranstva sa najvažnijim institucijama zdravstvene zaštite u Srbij, rpredviđen je niz predavanjia i radnih sesijahiz oblasti dijabetologije, hematologije, ginekologije, hirurgije, kardio hirurgije, oftamologije, onkologije, kardiologije, genetike.