JERUSALIM – Stotine Palestinaca demonstriralo je širom Zapadne obale protiv, za ovu nedelju zakazane, ekonomske konferencije u Bahreinu kojom će se započeti realizacija plana Trampove administracije za mir na Bliskom istoku.

Palestinci su danas izašli na ulice gradova na Zapadnoj obali, od Hebrona do Nablusa, mnogi paleći portrete predsednika Trampa i kralja Bahreina. 

Demonstranti u Ramali, sedištu palestinske uprave, nosili su ogroman mrtvački sanduk s natpisom “Bahreinska radionica” i table na kojima je pisalo “Dogovor veka je proklet”, prenosi AP.

Desetine mladih u gradu Halhulu na jugu postavilo je gume koje su zapalili i bacali su kamenje na izraelske vojnike, koji su odgovorili suzavcem i gumenim mecima.

Vođe Hamasa u Gazi pozvali su na generalni štrajk i masovne demonstracije kasnije tokom nedelje.

“Odbacujemo “Plan veka” i najavljenu konferenciju u Bahreinu, ”” izjavio je novinarima danas visoki zvaničnik radikalnog palestinskog pokreta Hamasa Mušir el Masri i dodao: “Obećavamo da ćemo uraditi sve kako bi prekinuli ovu zaveru.”

Palestinska uprava je odbacila američki mirovni predlog i bojkotuje samit u Bahreinu, gde se američki tim za bliskoistočni mirovni proces nada da će dobiti regionalnu i finansijsku podršku od arapskih i izraelskih zainteresovanih strana.

Optužujući SAD za nepravedno favorizovanje Izraela, Palestinci poručuju da ekonomska komponenta ne može preduprediti političko rešenje.

Planom se predviđa 50 milijardi dolara za investicione i infrastrukturne projekte na palestinskim teritorijama i susednim arapskim državama, s namerom da se postavi temelj za još uvek misterioznu političku komponentu plana, navodi agencija.

Tanjug /Foto :twitter_prtscr

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here