NOVI PAZAR – Nakon što su se iz Islamske zajednice BiH oglasili saopštenjem za javnost povodom prakse da pojedine televizijske kuće ubiraju i distribuišu zekat u kojem su prozvali i Face TV, javno se oglasio i osnivač i vlasnik ove televizije Senad Hadžifejzović.

Hadžifejzović u videu svoje obraćanje Islamskoj zajednici počinje “haram ti bilo, reis-efendija Kavazoviću”.

“Ti si učinio potvoru na nas, na kraju Ramazana, laž da “ubiremo” zekat” – rekao je Hadžifejzović u obraćanju Islamskoj zajednici BiH.

Povodom ovog slučaja oglasio se i Rešad ef. Plojović iz Islamske zajednice u Srbiji koji kaže:

“Razmišljajući o izjavama i reakciji urednika Fejs TV hadži Senada Hadžifejzovića, nakon saopštenja, bolje rečeno upozorenja Rijaseta IZ-e u BiH i reisu-l-uleme dr. Husein ef. Kavazovića upućenog javnosti, a između ostalih i konkretno Fejs TV, da se muslimani ne dovode u zabludu u pogledu ubiranja zekata i sadekatu-l-fitra, te ne narušava organiziranost i centralizovanost ove aktivnosti, koju legalno, legitimno, tradicionalno i iz godine u godinu sve uspešnije sprovodi Islamska zajednica, a zbog izostanka bilo kakve reakcije „nekoga“ od prozvanih ili Fejs TV bližih, kao povređeni i uznemireni musliman, pre svega, ali i kao službenik Islamske zajednice, fetva-i-emin Mešihata IZ-e u Srbiji, koji organizaciono pripada Rijasetu u BiH sa Reisu-l-ulemom na čelu, doživljavajući reakciju spomenute TV napadom na Islamsku zajednicu i njeno nastojanje da se unapredi aktivnost ubiranja zekata i sadekatu-l-fitra, kao i celokupni rad i uslovi delovanja, što se može primetiti u zadnjih 30-40 godina od kada postoji organizovanost u ubiranju zekata i vitra, a posebno u zadnjih 20-tak godina, moram kazati sledeće:

Gospodine hadži Senade, tvoja reakcija (nemamo potrebu persirati, jer i sam to izbegavaš u emisijama), bez obzira na tvoj temperament, pamet, zasluge, ulogu, položaj, hrabrost itd. – bezobrazna je i drska, neprimerena u obraćanju jednom verskom poglavaru, posebno svom, Reisu-l-ulemi, i mislim da je prva takva u tvom javnom radu.

Tvoji argumenti kojima se braniš od navodne „potvore“ koja ti je učinjena od strane Reisu-l-uleme, osim neargumentirane lične povređenosti, koja se primeti u glasu i suznim očima, konfuzni su, nejasni, nedovoljno precizni, netačni, proizvoljni, rezultat su ličnog tumačenja ili shvatanja, što je daleko od jakog i neoborivog argumenta kojim bi se tvoje grube i uvredljive izjave mogle opravdati.

Spominješ osobu koja „nije dala zekat Fejs TV“, a onda postavljaš niz pitanja, gde opet sam potvrđuješ da „jeste dala zekat posredstvom Fejs TV…“, te da je „dala zekat Fejs TV…“, što se može jasno zaključiti pažljivim praćenjem tvog prvog nastupa na ovu temu, što je izazvalo reagovanje Rijaseta i Reisu-l-uleme, a potom i tvoje, koje umesto argumentima obiluje uvredama.

Umesto svega što si izgovorio na ovu temu i tendencioznih tvrdnji i „izveštaja“ kojima si hteo sebe opra(vda)ti, a Islamsku zajednicu optužiti za netransparentnost ili nenamensko trošenje i potvrditi da ti i tvoja televizija zaslužujete postojanje i podršku javnosti, pa i same Islamske zajednice i iskrenih vernika, kako se ne bi ugasila, jer kažeš da je pred gašenjem i da je „na meti nekima“ koji bi je rado zatvorili, dovoljno je bilo, što bi bio znak tvoje ljudskosti i veličine, koju sam lično očekivao, da si rekao: „Pogrešio sam, ja sam čovek koji ima svoje mane, nedostatke, to nisam učinio sa željom da ugrozim delovanje Islamske zajednice, već zbog neznanja, ograničenog poznavanja ove teme, bez loše namere“ i pozoveš vernike da slušaju svog i tvog Reisu-l-ulemu i slede upute i fetve naših verskih autoriteta, aktuelnog, ali i prethodnog reisu-l-uleme dr. Mustafe ef. Cerića u čijem vremenu je doneta fetva o zabrani narušavanja organizovanosti akcije zekata i sadekatu-l-fitra, te da je jedina legalna i legitimna adresa za pomenuta sredstva Bejtu-l-mal Islamske zajednice, što ti, nažalost, nisi uradio.

Svojim nastupom pred kraj Ramazana i u danima Bajrama, a što su neki „naši“ sandžački portali zadovoljno i navijački prenosili, jer im je odgovarao napad na Islamsku zajednicu, baš u vreme kada se tradicionalno daje zekat i vitr, uznemirio si mnoge muslimane, između kojih i nas u Sandžaku, tvoje Sandžaklije, koji isto kao i ti nisu baš strpljivi i ne mogu da mirno i bez komentara istrpe „uvrede“, kako to mogu neki Sarajlije i Bosanci, ali ih nisi pokolebao u pogledu poverenja prema Islamskoj zajednici, svom i tvom Reisu-l-ulemi i celokupnoj ulemi, jer je i ovogodišnja akcija zekata i vitra bila uspešna i biće, ako Bog da, uspešnija od prošlogodišnje, bar je tako kod nas u Sandžaku.

Mi u Sandžaku smo osetili i znamo kako je biti na meti raznih dušmana, kao što znamo da su svi oni najpre udarali na materijalne temelje na kojima počiva rad i stabilnost Islamske zajednice, to jest vakuf i zekat, bez kojih nema jake i stabilne zajednice i njenih odgojno-obrazovnih i humanitarnih ustanova, misleći da će je tako baciti na kolena i podčiniti raznim domaćim i stranim, „prijateljskim“ ili neprijateljskim, političkim, obaveštajnim, kriminalnim i drugim faktorima.

Moj ahbabu Senade, za dobru TV priču, emisiju ili dnevnik potreban je dobar novinar ili urednik, za dobru čorbu aščija, a za tumačenje vere i njenih propisa reis ili muftija – sve drugo je pogrešno.

Zbog svega toga, moja poruka tebi, koga sam kao novinara i čoveka poštovao, uredniče Fejs TV, Bošnjače, hadžija, džematlijo, pripadniče Islamske zajednice koji drugog verskog poglavara osim Reisu-l-uleme nemaš, voleo ga ili ne, poštovao ili ne, jeste: SRAM TE BILO SENADE HADŽIFEJZOVIĆU i jazuk ti bile reči koje si izgovorio.”

P.S. U ovoj reakciji nisam se bavio argumentovanjem ispravnosti stava Islamske zajednice niti dokazivanjem pogrešnosti tvojih tvrdnji, jer to zahteva puno više vremena i prostora, tako da sam za sva ta pitanja i tumačenja spreman biti gost tvoje televizije i dnevnika.

Dr. Rešad ef. Plojović, fetva-i-emin Mešihata IZ-e u Srbiji

1 KOMENTAR

  1. Sram vas bilo sve! Sram vas bilo dijaspore, koju cedite kao kravu, a ništa joj ne nudite. Hodže šaljete po šteli, da biste kontrolisali džematske kase. Mektebi su zastareli. Rad sa omladinom je loš, ako ga uopšte ima. Šaljete jedne te iste predavače, koji ništa novo ne nude. Ljudi samo traže transparentnost – gde idu pare od zekata i vitra tačno. To je ljudsko i versko pravo, koje vi uzurpirate. Sram vas bilo u ime svih nas, koji gledamo šta radimo i kojima se smučila vaše licemerstvo. Teško vama pred Allahom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here