BEOGRAD – Pokret obnove kraljevine Srbije (POKS) ocenio je danas da su prištinske vlasti uvodjenjem taksi na robu iz Srbije prekršile Briselski sporazum i da Vlada u Beogradu treba da taj sporazum proglasi ništavim, odnosno da više nema nikakve obaveze da poštuje njegove odredbe. ;

“POKS predlaže predsedniku i Vladi Srbije, da kao kontrameru za takse na srpsku robu, Srbija suspenduje sporazum sa privremenim institucijama na Kosovu i Metohiji o slobodi kretanja iz 2011. godine. To podrazumeva da se na teritoriju centralne Srbije preko administrativnih prelaza može ući isključivo sa srpskim ličnim kartama. Na ovaj način onemogućilo bi se stotinama hiljada gradjana sa Kosova i Metohije, koji ne priznaju našu državu kao svoju i nemaju lične karte Srbije, da koriste naše puteve kao tranzitne do zemalja Zapadne Evrope”, navela je ta stranka u saopštenju.

U saopštenju sda sednice Glavnog odbora u Topoli, POKS je naveo da bi ta mera trebalo da ostane na snazi dok Priština ne ukine takse na robu iz Srbije i BiH. ;

POKS je naveo da u procesu rešavanja pitanja Kosova jedini obavezujući dokument treba da bude Rezolucija 1244 SB UN, kojim se garantuje suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

“Srbija je ovom rezolucijom učinila već previše ustupaka i nikakve nove niti sme, niti treba da učini. U skladu sa tim, protiv smo razgraničenja ili bilo kakvih podela teritorije Kosova i Metohije, jer je to ne samo neotudjivi deo naše otadžbine, nego i srce i duša naše nacije”, piše POKS.

Beta