BERLIN – Federalna služba za zaštitu ustavnog poretka Nemačke zabležila je u prošloj godini porast krivičnih dela s radikalno desnom pozadinom, objavio je danas “Bild”.

“Broj osoba koje se pripisuju ekstremno desnom miljeu u blagom je porastu. Godine 2018. zabeleženo je 24.100 takvih osoba, što je stotinak više nego 2017.”, navodi “Bild am Zontag” pozivajući se na godišnji izveštaj Službe za zaštitu ustavnog poretka koji bi trebalo da bude zvanično objavljen naredne sedmice.

U isto vreme je porastao broj nasilnih krivičnih dela s 28 u 2017. na 48 u 2018. U izveštaju se polovina pripadnika krajnje desne scene označava kao nasilna.

Kao glavni cilj napada krajnje desnice izveštaj navodi dve grupe – izbeglice i muslimane. Napominje se da su i političari sve češće meta napada ekstremne desnice, prenosi Hina.

Tematski se ekstremna desnica najviše bavila temama poput “gubitka nacionalnog identiteta” i “povećanja broja stranaca”.

Istražitelji sve više obraćaju pažnju i na tzv. “građane rajha” koji se ne ubrajaju u ekstremnu desnicu, ali svojim negiranjem ustavnog poretka Nemacke i pozivanjem na granice pre Drugog svetskog rata deluju na desnom kraju političkog spektra.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here