JERUSALIM – Nehama Rivlin, supruga predsednika Izraela Ruvena Rivlina preminula je jutros u 74. godini, saopštila je predsednička rezidencija.

U saopštenju se navodi da je ona preminula uoči svog rodjendana u bolnici u Petah Tikvi i da joj se stanje pogoršalo nakon transplantacije pluća u martu.

Nehama Rivlin je bolovala godinama ali se ipak redovno pojavljivala u javnosti pored svog supruga sa mobilnim uredjajem sa kiseonikom, navodi AP.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu je izrazio saučešće predsedniku Rivlinu i porodici zbog smrti supruge,majke troje dece i bake sedmoro unučadi, podsetivši da su se “ svi molili za njen oporavak tokom nedavnog perioda kada se hrabro i snažno borila za život”.

Supruga predsednika Rivlina bolovala je od pulmonarne fibroze.

Ona je godinama radila na Hebrejskom univerzitetu u Jerusalamu. Godine 1971. se udala se za Rivlina i bila mu je savetnik od poverenja tokom njegove političke karijere.

Kada se preselila u predsedničku rezidencciju usredsredila sa na umetnost, aktivnosti za decu sa posebnim potrebama, životnu sredinu i prirodu.

Funkcija predsednika u Izraelu je uglavnom ceremonjalna, a Nehama Rivlin je bila popularna prva dama.

Beta