BEOGRAD – Grupa profesora Prve beogradske gimnazije protestovala je danas ispred škole zbog odluke Ministarstva prosvete da ukinu jedno odeljenje društveno- jezičkog smera.

Predsednik sindikata Foruma beogradskih gimnazija u Prvoj beogradskoj gimnaziji Milka Kućerović kaže da je Ministarstvo ukinulo jedno društveno- jezičko odeljenje, a da su dobili još jedno IT odeljenje.

Podseća da se od 2006. godine u toj školi upisuju po tri odeljenja društveno- jezičkog smera i pet odeljenja prirodnog smera, da su prošle godine imali najveći prag bodova za upis na društveni smer – 89 bodova i da su bili najpopularnija gimnazija.

“Nastavničko veće je izglasalo da i za narednu školsku godinu upišemo tri društvena, jedno informatičko i pet prirodnih odeljenja. Kada je objavljen konkurs smanjeno nam je jedno društveno odeljenje”, kaže Kućerović.

Ona je naglasila da nastavnici neće odustati i da insistiraju da im se vrati jedno društveno- jezičko odeljenje inače će, kako kažu, intenzivirati protest od 18. juna, skraćenjem časova na 30 minuta, đacima neće zaključiti ocene i neće izdati svedočanstva. 

Zbog ekskurzije, ali i produžetka zimskog raspusta zbog gripa, učenici prve godine Prve beogradske gimnazije idu u školu do 24. juna, druge do 21. juna, a treće do 25. juna. Maturanti su se raspustili.

Tanjug