Čovek je slabo, krhko i lako ranjivo biće. Puno vrlina i mana, lepih osobina i nedostataka. Sklon je da nekoga više, a nekoga manje voli, da nekom veruje, a drugog gleda očima sumnje i neverice, da neke ideale i ljude apriori sledi, a da druge drži kontinuirano u zapećak nepoželjnih i neprihvatljivih.

Uostalim čovek je  najsavršenije biće na planeti, ali je milionima svetlosnih godina udaljen od savršenosti. Samo je jedan savršen – Allah Uzvišeni. On koji nam kao niko prašta jer je svestan da je ljudska priroda savešenstvo stvorenog, ali suviše  primitivna u odnosu na svojstva Stvoritelja.

Sandžački Bošnjaci su mnogo puta grešili i pogrešili u svojoj burnoj i često tragičnoj prošlosti. Mnogo puta su pravili nepromišljene poteze i iskorake. Često bili oruđe u tuđim rukama. Ginuli i stradali za tuđe interese. Ugrađivali svoje živote i sudbine u tuđe istorijske prošlosti. Činili herojska i slavna dela u ime slave tuđih povesti i nebošnjačkih imperija. I nikad nisu za uzvrat dobijali niti najobičnije i najskromnije: hvala.

Vakat je da počnnemo da radimo za sebe i za svoj interes. Ali da bi to postigli osnovni preduslov je bar minimum jedinstva i zajedničkog htenja.

Svađe i rotluk su put prema svekolikoj nacionalnoj propasti i konačnoj kataklizmi.

Mali narodi, kao mi, nemaju pravo na velike  greške.  Mali narodi nemaju pravo na bezbroj popravnih ispita. Ili će raditi mudro i celishodno ili će ih crne rupe istorije definitivno progutati. Osudiće sebe na potonuće i isčeznuće.

Ako ne možemo biti potpuno jedinstveni, budimo bar složni u nekoliko najbitnijih, temeljnih pitanja, krucijalnih po naš opstanak, a koja će nam stvoriti garancije za naš siguran put u budućnost.

Nismo mi ništa gori od drugih naroda. Samo smo mali, podeljeni, rasparčani, i bez jasnog i zajedničkog nacionalnog programa.

Zajednički program je uvek plod kompromisa i dogovora i mukotrpnog i upornog traženja onog što nas sve povezuje.  A  siguran sam da nas bar nekoliko bitnih stvri ipak i te kako spaja.

Potrudimo se. Nađimo ih. Otrkrijmo ih. Definišimo ih. Napravimo od njih nacionalni program sandžačkih Bošnjaka. Nastupimo sa njim kao nacionalna zajednica.

Ja strahovito prezirem floskulu nacionalna manjina. Tesno mi je i ružno da se osećam u ambijentu ove sintagme. Sandžački Bošnjaci su narod, jedna autohtona i u svakom pogledu izgrađena nacionalna zajednica.

Ja ne priznajem konstataciju: gotovo je, a još manje kapitulansku izjavu: sve je propalo. Dok god moj narod postoji ništa nije gotovo, i dok god smo živi daleko smo od toga da smo propali.

Mnogi već misle da je Bošnjačko nacionalno veće na putu bez ikakvog izlaza. Izlaz uvek postoji, samo se treba malo namučiti i naći ga.
Pa daj –  potrudimo se. Pa daj – namučimo se. Pa daj – nađimo prolaz prema rešenju, jer aktuelna situacija je najgori ishod.

Liste “Vakat je” i “Samoopredeljenje” su fantastično radile u proteklih nekoliko meseci. Delovali smo kao jedna duša, kao jedno telo. Pokazali smo da smo skoro tim snova.
Ali takođe se pokazalo šta je po našu koaliciju rizično i više nego opasno. To su nagli postupci jedne strane koji nisu nastali kao rezultat zajedničkog dogovora.

Sloga kuću gradi, rotluk je razgrađuje

Ne žurimo jedni ispred drugih. Ovo nije politička košija. Pobednik može biti samo zajednički rad, dogovor i usaglašeno delovanje i odlučivanje. A ubeđen sam da resursi takvog potencijalnog rada još nisu potrošeni.

Usaglašavanje i konsenszus u planiranju svega i odlučivanju o svemu je formula za uspešan rad Bošnjačkog nacionalnog veća.
Pružimo šansu zajedničkom nastavku rada. Vratimo se na put kojim smo uspešno krenuli. Obnovimo poverenje gradeći zdrave i iskrene međusobne odnose. Povratimo međusobno poverenje radeći zajedno bez individualnih eksperimenata i nepromišljenih izleta.

Ubeđen sam da ništa nije propalo. Ubeđen sam da možemo da se vratimo na put razuma i zajedničkog delovanja uz potpuno međusobno uvažavanje i uz usaglašene aktivnosti.

Bošnjačko nacionalno veće nikada više neće biti jednopartijsko. To je zauvek pluskvamperfekat. Koalicije postaju neminovnost.

Ove dve liste su, uprkos svemu, poželjni koalicioni partneri. Polako u nekoj doglednoj perspektivi možemo računati i na uključivanje u zajednički rad i svih drugih lista koje imaju svoje većnike u BNV. Nema viška Bošnjaka. Svaki Bošnjak nam je drogocjen i neprocjenjivo vredan.

Najpreči smo jedni drugima. Čuvajmo i poštujmo jedno druge. Nema većih  dostova od roditelja, od oca  majke.  A naš otac je Sandžak, a naša majka bošnjaštvo.


Esad Rahić, potpredsednik Bošnjačkog nacionalnog veća