GAZIVODE – Srbi će tvrditi da je Gazivode zatrovano, tvrdi RTK. Iz Kancelarije za KiM okrivljuju Prištinu da širi „lažne vesti iz očaja“.

Nakon što je kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, pre nedelju dana optužio grupu srpskih privrednika sa Severa da u koordinaciji sa Beogradom „pokušavaju da prikažu humanitarnu katastrofu“, pritom navodeći i konkretna imena navodnih organizatora ove akcije, mediji koji izveštavaju na albanskom jeziku sve agilnije prate situaciju na Severu. Pored svakodnevnog izveštavanja o snabdevenosti robom u radnjama na Severu, veći broj uglednih kosovskih medija redovno objavljuje i informacije o navodnim skrivenim planovima destabilizacije, a svoja saznanja opisuju kao ekskluzivna.

RTK: Tvrdiće da je Gazivode zatrovano

Najnovije u nizu „ekskluzivnih otkrića“ kosovskih medija koje liče na obaveštajne informacije i to iz neimenovanih izvora je i navodno upozorenje Beograda građanima Severa da ne piju vodu iz vodovoda jer je voda iz Gazivoda zatrovana.

Ove informacije kosovskom javnom servisu – RTK, dostavili su poverljivi anonimni izvori, mada isti izvor nije potvrdio da li je kvalitet vode zaista narušen, kao ni ko je i kako navodno zatrovao vodu u veštačkom rezervoaru zapremine 375 miliona metara kubnih vode – kako se opisuje često, najvećem veštačkom jezeru u bivšoj Jugoslaviji.

Pored ove informacije, u tekstu RTK navodi se da „pored gradonačelnika, veoma aktivan u ovom smislu je i Zoran Milojević poznati kao Zelja koji uglavnom deluje koristeći pritisak i nasilje po potrebi Beograda“.

Milojević će ovaj plan sprovesti sa „proruskim Srbima“ čija imena su takođe objavljena u ovom tekstu, uz fotografije.

Kancelarija za KiM: „Drž’te lopova“

Na ovu vest iz Prištine ubrzo je reagovala Kancelarija za Kosovo i Metohiju, tvrdeći da se radi o lažnoj vesti.

„Prištinu posebno treba da bude sramota zbog lažnih vesti o zagađenosti vode u jezeru Gazivode, koju verovatno plasiraju iz očaja, jer će od petka Srbi dobiti novi izvor vodosnabdevanja i veću sigurnost, da više ne zavise od prekidača u Prištini“, navodi se u saopštenju direktora ove institucije Vlade Srbije, Marka Đurića.

Prema najavama, Đurić će u petak posetiti KiM i otvoriti novi regionalni vodovod za opštine na Severu čija je izgradnja kasnila duži niz godina uprkos činjenici da je novac za izgradnju utrošen.

Povodom ovih šokantnih navoda kosovskog javnog servisa, KoSSev je pokušao da stupi i u kontakt sa Milojevićem, ali do objavljivanja ove vesti, veza je ostala nedostupna.

Kosovski mediji učestalo o zaverama na Severu

Prethodnih dana kosovski mediji izveštavali su i o navodnim tajnim sastancima privrednika u više restorana na Severu i svaki put navodili puna imena i prezimena, neretko i fotografije, učesnika tih sastanaka.

Takođe, pored obilja informacija o navodnim zaverama i srpskoj propagandi, izveštaji medija na albanskom jeziku o objektivnom stanju u trgovinama na Severu ne poklapaju se, međutim, sa izveštavanjem lokalnih medija – kosovski mediji tvrde da nestašice nema.

Kosovski javni servis, odnosno program na albanskom jeziku na RTK u srpskoj javnosti sa Severa, iako i dalje ugledan medij, čiji program, uključujući i kanal na srpskom jeziku, nije moguće gledati na Severu, ostao je ipak najprepoznatljiviji zbog svoje uloge u eskalaciji nasilja marta 2004. o čemu je sačinjen i izveštaj OEBS-a iz Beča: Uloga medija u događajima na Kosovu marta 2004

Najnoviju ekskluzivnu informaciju prenelo je do sada više kosovskih medija.

Pijaćom vodom iz Gazivoda snabdevaju se opštine Severna i Južna Mitrovica, Zvečan, Srbica, Vučitrn, Glogovac, ali i prištinsko Gračaničko jezero iz kog vodu dobijaju Priština, Kosovo Polje i Obilić. Ova voda koristi se i za irigaciju preko 1800 hektara obradive zemlje.


KoSSev