BEOGRAD – Nismo iznenađeni što je krivac za objavu maturskih testova za osnovce bio na drugom mestu, a ne u sistemu školstva, već u štampariji koja je taj posao dobila na javnoj nabavci, izjavio je za “Blic” ministar prosvete Mladen Šarčević.

“Tamo je trebalo da budu strogi uslovi kontrole, od kamera preko drugih mera bezbednosti i to je nešto sa čim nema dodira ministarstvo. Sada može da se kaže, najgrublje rečeno, lopov ima ime i prezime i ono je već poznato javnosti. Ne mogu da kažem da mi nije laknulo što osoba koja je uzrokovala ceo problem iz ličnih ili nekih drugih razloga nije iz sistema prosvete”, rekao je Šarčević.

Ministar dodaje da je prosvetni sistem ostao neukaljan, a da je sada na policiji da do kraja istraži ko je izazvao nestašicu struje i kako je moguće da radnik štamparije uzme testove.

Objašnjava da je odmah po objavljivanju testova u javnosti sagledao koji su elementi zakazali i u kom delu procesa, te da je Ministarstvo prosvete za dan pregledalo 2.000 škola.

“Tokom dešavanja koja su se u jednom delu pretvorila i u hajku na mene i na ministarstvo nisam imao problem da i javno kažem da ispitujemo čak i neke škole. Ništa nisam krio, nijedan segment, pa čak ni da sam imam problem”, kaže Šarčević.

Upitan da li je proces testiranja osmaka mogao bolje i adekvatnije da se organizuje, Šarčević navoi da je pod, kako kaže, trenutnim okolnostima, teško moglo išta bolje da se uradi.

“Govorio sam i ranije, mnogo pre mature, da je sistem loš. Mi ga menjamo, radimo na tome intenzivno već dve godine, ali to je proces, jer nije vezan samo za sam način polaganja mature, već podrazumeva celokupne izmene i modernizovanje školskog sistema”, rekao je ministar.

Podseća da će novi sistem prvi put biti implementiran 2021. godine i da će ga polagati generacija koja je za takav testi pripremana.

“Ljudi koji danas kritikuju mene su upravo oni koji su nam ostavili ovo loše što menjamo. Sistem koji radimo je veliki državni projekat takozvane nacionalne matura za koju imamo veliku podršku Evropske komisije i obezbeđena sredstva od četiri miliona evra”, kaže Šarčević.

Dodaje da će deca koja će taj test polagati po novommodelu imati vremena da se uspešno prilagode.

Ministar podseća da je sistem koji uvodi sadašnja vlast trebalo da bude uveden još 2012. godine, ali nije bio ni započet.

“O čemu mi onda pričamo? Dakle, kritikovao sam nasleđeni sistem, sve vreme intenzivno radimo na novom modelu koji su drugi odavno trebali da zvrše. Naravno, biće bolje i rezultate će moći svi da provere”, kaže ministar.

Upitan o protestu osmaka, nezadovoljnih odlaganjem testa, Šarčević kaže da mu nije prvi put da vidi da deca iskazuju nezadovojlstvo.

Revolt dece u kome odrasli moraju da se pravdaju mi je razumljiv, ali pogledajte u šta se sve ovo pretvorilo, kaže Šarčević.

Kako ističe, tu su političari, neki odrasli, stariji su u priči koja je trebalo da bude predstavljena kao dečja.

Prema Šarčeviću, protesti su po principu “nemojte da učimo i hajde da ne polažemo!“

“Pa hajde da ne radimo, a da dobijamo platu. Hajde da ukinemo hemiju jer nam se ne sviđa. Jednostavno, to su stvari o kojima se uopšte ne diskutuje”, zaključio je Šarčević.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here