BEOGRAD – Nema dileme da li će sastanka Beograda i Prištine 1. jula biti, jer ona strana koja ne dođe u Pariz automatski gubi, smatra Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose. Novinar Idro Seferi kaže da politički lideri iz Beograda i Prištine izjavama poslednjih meseci kao da hoće da poruče da ne može biti zamrznutog konflikta na Balkanu.

“Sastanka će jednostavno biti, i to nije dijalog, tj nastavak pregovora, već traženje rešenja kako da se obnovi dijalog i da se reše problemi nastali između 2018, kad je umro dijalog, i danas. Nisu samo takse tu u pitanju, već i da li će Beograd da institira na ukidanju taksi ili će prihvatiti da razgovara o uslovima za njihovu suspenziju, kao i pitanje bezbednosti, a to su teme koje obavezuju na razgovore”, kazao je Janjić.

Kako je rekao, “onaj ko ne dođe u Pariz taj automatski gubi”, jer okrenuti leđa Nemačkoj i Francuskoj, okrenuti leđa EU kad radi nešto u dogovoru sa SAD – to je samoubistvo.
Seferi smatra da je stvorena politička guzva pred održavanje tog sastanka i da je jasno da neće biti konkretnog plana.

“Po najavama i svim izjavama vide se da je to izbegavanje odlučivanja i to će pre biti kupovina vremena. Videći sve izjave poslednjih par meseci krenulo je na ličnom nivou, nivou vređanja, čime možda hoće da dokažu da status kvo u ovom regionu i nije dobar i izgleda ovako kako vidimo”, kaže on.

Janjić dodaje da je odluka Berlina i Pariza da u koordinaciji sa SAD nešto urade bila racionalna, a da problemi koji su na stolu u Parizu moraju da se rešavaju.

“To je poslednji test, poslednja prilika da se pokaže da li su za mirno rešavanje problema i hoće li u EU, i ko ne dođe, posle toga neće imati šta da priča”, ponovio je on.

Seferi je rekao da ishod tog samita može biti da dođe do nastavka dijaloga, ali ako Kosovo dobije neke zvanične, javno izrečene garancije da neće biti podele, kao i druga strana o ukidanju taksi.

Političari pokušavaju da šalju poruku indirektno da ne može biti zamrznutog konflikta na Balkanu, jer će biti incidenata, dodaje on.

“Ali Kosovo zbog taksi ne može da izađe iz tog procesa bez konkretnog pomaka, a Srbija isto, pa smo došli do toga da niko neće ništa da uradi, i svako optužuje drugu stranu da nisu učinili ništa po pitanju implementacije dogovora iz Brisela”.

Janjić je istakao da treba mnogo ozbiljnije uzeti u obzir incidente i ekstremizam koji je u porastu.

“Kaže se – ubi me prejaka reč… igrate na emocije, tako se upravlja strahom, ta retorika je išla sve jače i jače od 2015, ubistvo Olivera Ivanovića je bio signal da se stane. Pa, čekajte ljudi, da li možete da kontrolišite mržnju koju ste proizveli, paralelne kriminalne sturkuture koje su se priključile… I zbog toga je Pariz važan, ne dao bog da neko ne ode”, kaže.
On je upozorio da nismo daleko od nastavka konfrontacija i žestokog odgovora međunarodne zajednice.

“Ovaj film sam ja gledao ’89, ’90. godine, ko nije znao da siđe s broda 90, ušao je u rat”, kazao je.
Seferi i Janjić su se složili da bi nakon Pariza mogla da se očekuje sledeća serija tehničkih razgovora.

Urednik RTV KiM Goran Avramović rekao je da je Kosovo trenutno kao država kao “adolescent koji se buni protiv autoriteta”.

“Zapaljive izjave dolaze sa obe strane, one služe za unutrašnju upotrebu, naravno da dižu tenzije, a kako se situacija odvija nemam utisak da želimo da dođemo do rešenja”, kaže on.
Janjić međutim smatra da nijednu meru ne treba gledati kao na udvaranje biračima već grčevitu borbu za jačanje pozicija ili odlaganje rešenja ako pozicije nema.

“Ali problem je dokle ti to možeš da igraš”, ukazao je on.

Seferi je rekao da je manje važno pitanje da li će Srbija priznati nezavisnost Kosova ili ne, važnije je da li ćemo moći da prihvatimo realnost, da idemo dalje i da to počne da se zove završenom istorijom.


N1