NOVI SAD – Granski sindikat kulture i medija “Nezavisnost” osudio je danas izveštavanje portala Radio-televizije Vojvodine (RTV) o protestu solidarnosti u Novom Sadu zbog prebijanja trojice studenata Univerziteta u tom gradu, ocenivši ga kao “neprofesionalno, neetičko i sramno”, te zatražio da odgovorni za to budu odmah sankcionisani.

“Internet portal pokrajinskog javnog servisa koji finanasiraju gradjani objavio je skandalozan tekst o ovom protestu u kojem je bez ikakvog dokaza i provera preneo tabloidni pamflet u kojem se studenti koji su bili žrtve batinaša, kao i pojedine javne ličnosti, optužuju za veliku prevaru”, ocenio je sindikat.

Navodi se da su u izveštaju sa naslovom “Protest studenata u znak solidarnosti”, objavljenom na portalu RTV, a ispod podnaslova “Tuču huligana opozicija pokušala da predstavi kao napad na opoziciju”, iznete ozbiljne optužbe i uvrede na račun prebijenih studenata i nekoliko javnih ličnosti zbog njihovog društvenog ili političkog aktivizma “koji nije po meri aktuelne vlasti”.

“Takav nivo izveštavanja ne samo da predstavlja kršenje novinarskog kodeksa i pravila profesije, već i Zakona o javnim medijskim servisima i krivičnih propisa. Paušalnim i smišljenim javnim blaćenjem pojedinih javnih ličnosti, pa i samih žrtava, RTV je ušao i u izuzetno opasnu kampanju širenja lažnih vesti, govora mržnje i izazivanja tenzija u društvu koje bi mogle da imaju nesagledive posledice”, upozorio je sindikat.

Članovi UGS Nezavisnost zaposleni u RTV pozvali su rukovodstvo te medijske kuće da se hitno oglasi o kako su naveli, “opasnom incidentu u pokrajinskom javnom servisu”, ;sankcionišu odgovorne za “besramni čin”, te da se javno izvine gradjanima koji finansiraju tu medijsku kuću.

“To je njihova obaveza prema javnosti, ali i prema zakonima ove zemlje. Svako ignorisanje te obaveze, značilo bi da stoje iza uredjivačke politike čiji cilj je podsticanje nasilja u društvu”, piše u saopštenju.

Studenti ;i aktivisti Združene akcije “Za krov nad glavom” Mihаjlo Nikolić i Mаrko Djelević pretučeni su prošlog petka usred dana u kampusu Univerziteta u Novom Sadu, nakon protesta za zaštitu zelenila u tom gradu, a Dejan Bagarić je pretučen u subotu uveče, takodje u kampusu, nakon protesta “Jedan od pet miliona”.

Beta