BEOGRAD, 4. juna 2019. (Beta) – Malim i srednjim preduzećima u Srbiji nedostaje, kako se procenjuje, oko milijardu evra godišnje, zbog čega je potrebno obezbediti bolje izvore finansiranja, izjavio je danas u Beogradu ambasador Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Srbiji Kajl Skot.

“To je ogromna propuštena šansa za preduzeća i za Srbiju”, kazao je on na otvaranju prvog “FinTech 4 Business” foruma koji je posvećen inovacijama i digitalnim tehnologijama u oblasti finansija u Srbiji.

Skot je podsetio da je makroeknomska stabilnost bila ključ privrednog razvoja Srbije, ali je ocenio da će sada biti potreban širi spektar finansijskih proizvoda da stimuliše dalji privrednu ekspanziju, pogotovo u onim delovima privrede koji se ne pronalaze u postojećoj ponudi finansijskih mogućnosti.

Prema njegovim rečima, mala i srednja preduzeća predstavljaju stub privrede u gotovo svim državama, a u Srbiji više od 99 odsto preduzeća spada u tu kategoriju.

Ukazao je da se 75 odsto preduzetnika u Srbiji oslanja na sopstvenu uštedjevinu kada pokreću sopstveni posao ili traže pozajmice od porodica i prijatelja, zbog toga što nemaju uslove za dobijanje kredita.

Kako je dodao, zbog toga što su prisiljeni da planiraju rast odvajanjem sredstava od zarada, te firme rastu mnogo sporijim tempom.

“Kada bi Srbije rasla onoliko brzo koliko bi trebalo, morala bi da obezbedi bolje izvore finansiranja koji će privredu da vuku napred”, kazao je Skot.

On smatra i da se mora više učiniti na razvijanju novih finansijskih instrumenata koji će zadovoljiti potrebe malih i srednjih preduzeća, ali i tek osnovanih firmi.

Skot je ocenio da će uz pomoć platformi koje će biti predstavljene na forumu, srpske firme naći lakše načine da se povežu s potencijalnim investitorima iz celog sveta.

Viceguvernerka Narodne banke Srbije (NBS) Ana Ivković kazala je za centralnu banku uz stabilnost, digitalizacija jedan od prioriteta, jer se na taj način stvaraju dobre osnove za lakše poslovanje.

Ona je naglasila da NBS intenzivno radila na jačanju finansijskih usluga i konkurencije na tržištu platnih usluga i podsetila da se u Srbiji danas novčana sredstva prebacuju mobilnim telefonom za manje od dve sekunde, postoji mobilno bankarstvo, mogućnost beskontaktnog plaćanja, video identifikacije, kao i mogućnost da se testiraju različiti modeli i rešenja u oblasti platnih usluga pod kontrolisanim uslovima.

“Uvodjenje inovativnih zakonskih rešenja od strane NBS, kojima se modernizuju načini plaćanja, pa i uvodjenje sistema za instant plaćanje, otvorilo je prostor za primenu tehnološki inovativnih rešenja u Srbiji”, kazala je ona.

Ivković je kazala da su danas uslovi finansiranja u Srbiji za mikro, mala i srednja preduzeća povoljniji nego 2012. godine, jer su zajmovi mogući po nižim kamatnim stopama i dužim ročnostima kredita.

Ona je podsetila da je NBS 2014. počela reformu pravnog okvira za pružanje platnih usluga, da je tada i elektronski novac utvrdjen kao digitalni ekvivalent gotovog novca.

“Zakonom je omogućeno i da nebankarski subjekti pružaju bankarsku usklugu, pa u Srbiji ima trenutno registrovano 12 platnih institucija i dve institucije elektronskog novca”, rekla je Ivković i dodala da je to razlog zbog koga je broj korisnika usluga elektronskog i mobilnog bankarstva u Srbiji veći nego 2012. godine.

Precizirala je da je u tom periodu, u delu internet plaćanja, broj potrošača povećan sa 700.000 na više od 2,2 milona, dok je u mobilnom bankarstvu broj korisnika povečan više od 20 puta sa 65.000 na blizu 1,5 miliona, što je, kako je ocenila doprinelo unapredjenju i razvoju etrgovine u Srbiji.

Podsetila je i da je usvojen zakon kojim su ograničene naknade u kartičarstvu, pa se očekuje povećanje broja mesta na kojima je moguće plaćati karticama.

 

Beta