NOVI PAZAR – Članovi izborne liste “Samoopredjeljenje” zatražili su ostavku predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esada Džudža zbog, kako je rečeno na press konferenciji, njegovog učešća u procesu stavljanja Vijeća pod kontrolu aktuelnog režima. Predsjednik Upravnog odbora ove liste, Ahmedin Škrijelj, zatražio je Džudžovu hitnu i neopozivu ostavku u najkraćem mogućem vremenskom roku.

Predsjednik Upravnog odbora liste Samoopredjeljenje, Ahmedin Škrijelj optužio je predsjednika Bošnjačkog nacionalnog vijeća Esada Dudža da je sastavni dio procesa i neprijateljskih namjera režima da se u Vijeću uvedu privremene mjere.

“ Od uspostavljanja novog saziva BNV srpski državni organi pokušavaju da ga stave u službu aktuelnog Vučićevog režima. Svaki legitiman zahtev ili inicijativu od značaja za bošnjački narod osuđuju pretećim tonom radi zastrašivanja bošnjačkog naroda sa vrlo jasnim ciljem da uvedu privremene mjere u BNV i time suspenduju izbornu volju građana Sandžaka. Konstatujemo da je Džudžo svojim ponašanjem aktivno uključen u taj proces“, rekao je Škrijelj.

On je ponovio stav da je specijalni status Sandžaka efikasno rešenje političkih i teritorijalnih sporova između susjednih država i naroda i da predstavlja projekat od šireg međunarodnog značaja. Škrijelj je dodao da je ova lista danas usvojila odluku da se 28. septembar proglasi Danom Bošnjaka, u skladu sa zakonom, te da će taj prijedlog biti uvršten u dnevni red prve naredne sednice BNV.