Prijepolje/Nova Varoš – Zdravstveno stanje devetnaest srednjoškolaca iz Nove Varoši, učenika prvog i drugog razreda, koji se od srede i četvrtka nalaze na bolničkom lečenju u Prijepolju i Užicu zbog simptoma trovanja brzom hranom je dobro.

Prema rečima direktora Opšte bolnice u Prijepolju doktora Zorana Drobnjaka učenici se oporavljaju i niko od njih nije životno ugrižen.

– Nijedno dete nije životno ugroženo. Njihovo zdravstveno stanje je bolje, primaju adekvatnu terapiju. Određen broj dece smo transportovali za Užice, jer su naši kapaciteti ograničeni. Kolege iz užičke bolnice su me obavestile da se oporavljaju i deca koja su tamo prebačena. Uzorke smo poslali na tri adrese, gde će biti analizirani, i kada stignu rezultati, znaćemo šta je izazvalo zdravstvene tegobe. Srećom pa su deca bila jaka, zdrava, neki su i sportisti, pa nije došlo do većih posledica – kaže doktor Drobnjak.

Paun Smiljanić, otac učenice Gimnazije koja se zbog simptoma trovanja nalazi u bolnici, kazao je da ne treba unapred suditi bilo kome i da je najbitnije da se deca oporave.

-Dete mi je još u bolnici, oporavlja se. Najbitnije je da se deca oporave, da izađu iz bolnice. Sačekaćemo rezultate sa analiza i tek tada možemo govoriti o uzrocima. Ne treba donositi sudove i zaključke pre nego što stignu rezultati – rekao je Smiljanić.

Inače, sva deca konzumirala su neka od jela sa roštilja sa majonezom, koja su kupljena u jednom improvizovanom objektu brze hrane, koji se nalazi u neposrednoj blizini škole. Nakon kontrole sanitarne inspekcije objekat, gde su đaci kupili hranu, zatvoren je jer nije ispunjavao osnovne higijense uslove za rad. Na nadležnima je da utvrde stvarne uzroke zbog kojih su se deca otrovala.

Indeksonline/PP Media/Foto :A. Rovčanin