BEOGRAD – Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović razgovarao je danas sa potpredsednikom Interpola i načelnikom ruskog Nacionalnog centralnog biroa – Moskva Aleksandrom Prokopčukom o novom zahtevu Prištine za ulazak u medjunarodnu policijsku organizaciju.Stefanović je tokom razgovora u Beogradu naveo da je zahtev Prištine “u suprotnosti sa osnovnim pravilima Interpola” i ocenio da bi eventualni prijem u tu organizaciju predstavljao “grubo kršenje medjunarodnog prava i procedura Interpola”.

“U skladu sa Rezolucijom Saveta bezbednosti UN 1244, Кosovo i Metohija je teritorija Srbije i ne može aplicirati za članstvo u Interpolu. Takav zahtev je u suprotnosti i sa ‘Кorelovom rezolucijom’, koju je usvojila Generalna skupština Interpola na zasedanju u Pekingu 2017. godine, a koja jasno propisuje da samo države koje su članice ili posmatrači u UN mogu postati članice Interpola, što takozvano Кosovo svakako nije”, naveo je Stefanović a preneo MUP.

On je dodao da je srpska policija jedna od “najcenjenijih u oblasti medjunarodne saradnje”, što kako je naveo, “potvrdjuju i zvanični podaci Interpola prema kojima se naša policija nalazi u prvih deset najpoželjnijih partnera”.

Načelnik ruskog Nacionalnog centralnog biroa – Moskva istakao je dobru saradnju policija Srbije i Rusije, posebno kako je rekao, u oblasti borbe protiv organizovanog kriminala, narkotrafikinga i terorizma.

Beta