MONTEVIDEO – Sud u Urugvaju naložio je vladi da proda bronzanog orla iz nacističkog perioda koji je pronadjen na obali te zemlje 2006. godine.

Orao sa svastikom pod kandžama bio je deo nemačkog bojnog broda Admiral Graf Špe koji je potonuo kod obale Urugvaja početkom Drugog svetskog rata. Simbol Trećeg rajha izazvao je kontroverze od kada je pronadjen u Urugvaju i zatvoren u sanduku u jednom skladištu mornara.

Sud je u petak naložio prodaju statue u roku od 90 dana, a novac treba da bude ravnomerno rasporedjen investitorima koji su organizovali izvlačenje statue iz dna reke Rio de la Plata.

Vlada Urugvaja može da uloži žalbu na sudsku odluku.

Rasprave o orlu nastala je nakon što je vlada zatražila od poslanika i urugvajske jevrejske zajednice mišljenje šta da uradi sa bronzanom statuom. Neki su predlagali da bude izložena na nekoj aukciji a drugi da treba da bude sakrivena ili uništena.

Brod Admiral Graf Špe predstavlja simbol moći nemačke ratne mornarice početkom Drugog svetskog rata. Plovio je južnim delom Atlantika i uništio nekoliko savezničkih trgovačkih brodova pre nego što su ratni brodovi iz Velike Britanije i Novog Zelanda pronašli brod i ošteteli ga tokom Bitke na reci koja je počela 13. decembra 1939. godine.

Oštećeni brod je prevezen do luke u Montevideu. Kapetan je naredio da se brod potopi što je uradjeno nekoliko kilometara od obale glavnog grada Urugvaja. Većina preživele posade je prebačena u susednu Argentinu a kapetan je nekoliko dana kasnije izvršio samoubistvo.

Privatni investitori iz SAD i Evrope su uložili nekoliko miliona dolara 2004. godine kako bi olupina broda bila izvadjena. Stručni tim je 2006. godine uspeo da iz vode izvadi orla.

Orao je nekoliko meseci bio izložen ali je statua sklonjena zbog kontroverze.

Nemačka je tada navela da je zakonski vlasnik statue i broda i da se protivi prodaji, dok su jevrejske zajednice tražile da svastika pod kandžama bude prekrivena platnom. Na kraju je orao završio u sanduku i odnet na skladište.

Beta AP