PLJEVLJA – Husein-pašina džamija u Pljevljima simbol je multietničkog sklada, tolerancije, njegovanaj različitosti i suživota, rekao je sinoć ministar kulture Aleksandar Bogdanović na svečanoj akademijiji povodom obelžavanja 450 godina od gradnje Husein-pašine džamije održanoj u Domu kulture u Pljevljima.

“Zbog brojnih kulturnih vrednosti, ovaj objekat i sve što dovodimo s njim u vezu, deo je kulturne baštine Crne Gore od izuzetnog nacionalnog značaja. On je i materijalno svedočanstvo našeg savremenog multietičkog sklada, tolerancije, negovanja različitosti i suživota. U današnjoj Crnoj Gori ovo izuzetno graditeljsko dostignuće, bremenito duhovnošću i lepotom, predstavlja bitan zalog našim pregnućima ka harmoničnom suživotu različitih kultura. Ne treba posebno naglašavati koliki je značaj takvih kulturnih toposa u vremenu u kojem živimo – vremenu sve svedenijeg dijaloga među kulturama. Zato moramo stalno podsećati na vrednosti koje baštini ovo podneblje i truditi se da sačuvamo njegovo materijalno nasljeđe, jer tako čuvamo onaj najbolji deo prošlosti kao važnu smernicu za sadašnje izazove. Naša je obaveza da tu zaostavštinu u punom sadržaju predamo nekim novim generacijama”, istakao je Bogdanović.

Uz Bogdanovića, na sinoćnjoj svečanosti govorili su i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, i vršilac dužnosti predsjednika Opštine Pljevlja Mervan Avdović.

“Ustavom Knjaževine Crne Gore iz 1905. godine islam je priznat kao vera, što čini Crnu Goru jednom od prvih država u Evropi koje su to učinile. Tokom postojanja Islamske zajednice na mesto vrhovnog poglavara smenjivali su se različiti muftije. Jedan od njih je bio muftija Karadjuzović koji se izričito borio protiv gubljenja nezavisnosti Crne Gore”, istakao je reis Fejzić.

Povodom obeležavanja 450 godina Husein-pašine džamije, zvanično je uspostavljena i nagrada “Husein-paša Boljanić”. Ona je sinoć dodijeljena bivšem direktoru pljevaljskog Rudnika uglja Đorđu Džuveroviću, koji je pružio nemerljiv doprinos u obnovi džamije, te verskom službeniku Islamske zajednice Sulejmanu Bugariju.


Indeks Online/CdM