BEOGRAD – Šef Unmika Zahir Tanin rekao je danas pred Savetom bezbednosti UN da je situacija u dijalogu Beograda i Prištine a i na samom Kosovu “krhka” i da lako može da “sklizne unazad” ako ne bude prikladnog angažovanja.

“Lideri svih strana moraju da se ponašaju odgovorno i situaciju usmere dalje od eskalacije, da dovedu do uslova za nastavak dijaloga”, rekao je Tanin na sednici na kojoj se danas razmatra novi izveštaj o radu misije UN na Kosovu.

Govoreći o hapšenju pripadnika Unmika tokom operacije ROSU 28. maja, Tanin je rekao da su kosovske vlasti prekršile niz medjunarodnoh propisa.

“Imunitet osoblja UN od hapšenja nije poštovan. Imovina UN je nepropisno zaplenjena i pretresana uprkos svim relevantnim medjunarodnim zakonima i imunitetima”, naveo je šef Unmika.

Prema njegovim rečima, kosovske vlasti su iznosile informacije koje “ne odgovaraju stvarnosti” a na kraju su pripadnika Unmika proglasile personom non grata.

“Doktrina o nepoželjnim osobama se ne primenjuje na osoblje UN”, naveo je Tanin.

On je rekao i da Unmik podržava želju kosovskih vlasti da se bore protiv organizovanog kriminala kao i da je misija UN na Kosovu i dalje fokusirana na ciljeve mira i stabilnosti na Kosovu i u regionu.

Savet bezbednosti UN raspravlja danas o izveštaju generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Unmik ;za period od 16. januara do 15. maja 2019.  u kojem je Gutereš je izrazio zabrinutost zbog tenzija izmedju Beograda i Prištine i apelovao na obe strane da se uzdrže od zapaljivih izjava i provokacija koje bi mogle da izazovu nerede.

Sednici SB UN prisustvuju i šef srpske diplomatije Ivica Dačić kao i ambasadorka Kosova u SAD Vljora Čitaku.

Beta