ISTANBUL – Turska je danas saopštila da snage pobunjeničkog libijskog komandanta Halife Haftara drže zatočene šest turskih državljana i najavila da će odgovoriti na svaki napad na njene brodove ili interese.

Ministarstvo spoljnih poslova Turske navelo je da će razmotriti mogućnost da “ilegalne paravojne snage” Halife Haftara, koje kontrolišu veći deo istoka i juga Libije, budu tretirane kao “legitimne mete” ako turski državljani ne budu oslobodjeni.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je ranije da će bilo kakav “neprijateljski stav ili napadi” imati “teške” posledice.

Prethodno je portparol Haftarove vojske, Libijske nacionalne armije (LNA), nazvao tursku imovinu u Libiji “legitimnom metom” i optužio Ankaru da u Libiji pomaže snagama koje su saveznice medjunarodno priznate vlade u Tripoliju. aftarove snage su primile pomoć od Egipta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Rusije i Francuske.

LNA, koja je u aprilu pokrenula ofanzivu na Tripoli, saopštila je da je gadjala turski dron u blizini aerodroma Matiga pod kontrolom vlade u Tripoliju. Posle napada su otkazani svi letovi na tom aerodromu, jedinom funkcionalnom u i oko glavnog grada Libije.


Beta-AP