ANKARA – Turski ministar inostranih poslova je izjavio da njegova zemlja neće prihvatiti ultimatum SAD kojim ova zemlja isključuje Tursku iz programa lovačkih aviona F-35, ukoliko ne odustane od kupovine ruskog raketnog odbrambenog sistema S-400.

Obraćajhući se novinarima na zajedničkoj konferenciji za medije sa francuskim kolegom, ministar Mevlut Čavašoglu je ponovio da je dogovor o kupovini S-400 zaključen i da će taj sistem biti isporučen njegovoj zemlji. “Turska neće menjati svoju odluku zbog ovakvog pisma”.

Vršilac dužnosti američkog državnog sekretara odbrane Patrik Šanahan je, pismom prošle nedelje, obavestio turskog kolegu da će obuka turskih pilota na lovicima F-35 biti završena 1. jula i da Turske neće moći da obavi već dogovorenu kupovinu ovih vojnih aviona. ; Šanahan je takoje upozorio da kupovina ruskog raketnog sistema može da ugrozi buduće odnose SAD i Turske, koja je navažniji partner i baza SAD za borbene operacije, uključujući i rat u Siriji.

Vašington već duže vremena stoji na stanovištu da ruski raketni odbrambeni sistem predstavlja sigurnosni rizika za amerrički program lovačjkih aviona F-35.

Turski ministar odbrane Hulusi Akar je, u medjuvremenu, u razgovoru telefonom, Šanahanu rekao da je Turska uznemirena “tonom i formom pisma koji ne odražavaju duh savezništva”, saopštilo je tursko ministarstvo i dodalo da je dogovoren susret ova dva zvaničnika na sastanku ministara odbrane NATO u Briselu.

Beta-AP