PODGORICA – Državljanin Srbije Saša Aleksandar Sinđelić, svedok-saradnik u slučaju pokušaja terorizma u oktobru 2016. godine, ; zatražio je politički azil u Crnoj Gori, potvrdio je danas glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

“Sinđelić je preko staza, mimo graničnog prelaza bežao u Crnu Goru, što je bilo vidno na njegovim nogama. Saopštio je inspektorima u Rožajama da je bio primoran da napusti Srbiju”, kazao je Katnić na zajedničkoj press-konferenciji Tužilaštva i Uprave policije.

Dodao je da je odluka o dodjeli azila u nadležnosti MUP-a.

Katnić je sinoć u Skupštini potvrdio da je Sindjelić ilegalno stigao u Crnu Goru.

Portal “Borba” tvrdi da je Sindjelić “ucenjen i prebačen” u Crnu Goru da obavi “još jedan posao za tužilaštvo”, a da mu je zauzvrat obećano, tvrdi taj portal, da neće biti izručen Hrvatskoj gde je pravosnažno osudjen za ubistvo Mirka Fotesa.

“Pobjeda” je, medjutim, objavila da je Sindjelić juče ujutro stigao ilegalno u Crnu Goru, jer su mu, kako je rekao, više od 15 dana stizale stalne, konkretne pretnje da će biti ubijen.

Sindjelić je bio svedok-saradnik u sudskom procesu protiv 14 optuženih za pokušaj terorizma medju kojima su i lideri DF-a Milan Knežević i Andrija Mandić.

On je u jednoj beogradskoj TV-emisiji opovrgao sve što je rekao na sudjenju. Na pitanje voditelja zašto, odgovorio je: “Da sam rekao bilo šta drugo, ja ne bih stigao do emisije”.

Potom su u javnost procurili snimci na kojima se iznosi različite ocene o njegovoj ulozi u pokušaju terorizma.

Podgorički Viši sud osudio je lidere Demokratskog fronta Andriju Mandića i Milana Kneževića na po pet godina zatvora u slučaju pokušaja terorizma.

Ruski državljani Eduard Šišmakov osudjen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 15 godina, a Vladimir Popov na 12 godina. Za njih tužilaštvo tvrdi da su agenti ruske obaveštajne službe GRU i oni niisu dostupni crnogorskim vlastima. Oni su označeni kao organizatori pokušaja terorizma i kriminalnog udruživanja.

Beta