SARAJEVO – Pokret Majke enklava Srebrenica i Žepa i Udruženje žrtava i svedoka genocida organizuju danas i sutra u Sarajevu Četvrtu Medjunarodnu konferenciju “Stop negiranju genocida i holokausta”, a medju učesnicima konferencije su i predsednik Medjunarodnog rezidualno mehanizma krivičnih sudova Karlem Adjius (Carmel Agius) i glavni tužilac tog mehanizma Serž Bramerc (Serge Brammertz).Kako je saopšteno, cilj konferencije je da se doprinese borbi protiv negiranja zločina, podizanju svesti o počinjenim zločinima, suočavanju mladih generacija sa prošlošću, te promovisanju poštovanja ljudskih prava.

Na konferenciji će govoriti i žrtve ratova, a biće reči i o negativnoj ulozi medija u negiranju zločina.

Predsednik Udruženja žrtava i svedoka genocida Murat Tahirović rekao je za regionalnu televiziju N1 da se negiranje genocida i holokausta “kao bolest širi” ne samo po Balkanu, nego i po celom svetu.

“Mladi ljudi treba sami da saznaju da li je ono što dobijaju od roditelja, političara, akademika, intelektualaca šta su činjenice. Cilj nam je da probudimo političke elite da donesu zakon o zabrani negiranja genocida, iako je teško očekivati od onoga koji negira genocid, poput predsedavajućeg Predsedništva BiH (Milorada Dodika) da prihvati tako nešto”, kazao je Tahirović.

Dodao je da se ipak nada da će taj zakon biti usvojen, uprkos svemu, i da će konačno oni koji negiraju genocid biti i sankcionisani.

Beta