SKOPLJE – U Skoplje je danas priredjena prva Parada ponosa (Pride) LGBT zajednice, bez incidenata i uz policijsko obezbedjenje, a bilo je učesnika iz Srbije, Bugarske, Grčke, Velike Britanije.

Završena nastupom pop-pevačice Tamare Todevske koja je otpevala pesmu “Pride” s kojom učestovala na ovogodišnjem takmičenju za “Pesmu Evrovizije”.

Preko društvenih medija održavanje Parade ponosa podržali su Vlada i predsednik Severne MakdonijeStevo Pendarovski.

Premijer Zoran Zaev, iako je bio pozvan da predvodi Paradu, nije došao, ali je učestvao nekoliko negovih ministara, kao i diplomata ambasada SAD i evropskih zemalja.
Tokom šetnje centralnim ulicama, pripadnici LGBT zajednice, predstavnici nevladinih organizacija i gradjani koji su im dali podršku, nosili su transparente i zastave u bojama duge, plesali.

“Želimo ljubav, želimo slobodu. Ne tražimo da budemo tretirani kao posebni, vreme je da dobijemo jednak tretman”, poručeno je sa Parade ponosa.

Paradu s s ulica i s prozora okolnih zgrada posmatrli znatiželni, od kojih su je neki podržavali, a neki negodovali uzvicima “Ua!”.

Istovremeno s Paradom ponosa, pred centralnom pravoslavnom crkvom u Skoplju je održan “kontraskup”, posvećen – kako je rečeno – pristalicama “tradicionalnih porodičnih vrednosti”, na kojem su medju gradjanima bili i predstavnici verskih zajednica.

Beta /Foto :Pixabay

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here