Naslovna REGION Crna Gora U Tivat uplovila najveća jahta na svetu duga čak 180 metara (VIDEO)

U Tivat uplovila najveća jahta na svetu duga čak 180 metara (VIDEO)

TIVAT – Najveća privatna jahta na svetu – 180 metara dugi „Azam“ („Odlučni“ na arapskom), vredna 610 miliona dolara, uplovila je jutros u marinu Porto Montenegro u Tivtu, prenosi “Boka njuz”.

Jahta koja pripada predsedniku Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeiku Kalifi bin Zajedu Al Nahijanu, vezana je na molu 5 tivatske marine, na mestu koje je sposobno da primi brodove dužine do čak 250 metara.

Navodi se da je „Azam“ na molu 5 van domašaja šetača koji prolaze kroz marinu Porto Montenegro, kao i fotografa, pa njegova posada i putnici uživaju u potpunoj diskreciji.

„Azam“ je po specijalnoj porudžbini sagrađen 2013. u čuvenom nemačkom brodogradilištu “Lursen”, a gradnja te jahte koštala je oko 610 miliona dolara. Brod dug 180 i širok skoro 21 metar, ima 13.136 bruto-tona i veličine je osrednjeg kruzera.

Navodi se da za tako veliko plovilo „Azam“ ima neuobičajeno mali gaz od samo 4,3 metra, što mu u kombinaciji sa specifičnom, vitkom formom trupa i s izuzetno jakim pogonskim sistemom ukupne snage skoro 94.000 konja, omogućava postizanje, za jednu jahtu, vrtoglavo visoke maksimalne brzine od čak 31,5 čvorova.

Evo i video priče o ovoj jahti:

Exit mobile version