Foča – Udruženje žrtava rata Foča 92-95 uputilo je dopis načelniku opštine Foča Radisavu Mašiću, predsedniku Skupštine opštine Izetu Spahiću i rukovodstvu nadležnih opštinskih organa sa zahtjevom da se ispita i osudi slučaj postavljanja murala na stambenoj zgradu u ulici Samoborska u središtu grada, a radi se o slici četničkog generala Draže Mihailovića.

Zatraženo je da nadležni u skladu sa svojim ovlaštenjima učine sve da se taj mural odmah ukloni, “u želji za uspješnost u političkim aktivnostima za prosperitet i bolje življenje u opštini Foča”.

“Sa neizmerno velikim ogorčenjem obraćamo se celokupnoj domaćoj i svetskoj javnosti, zapanjeni zbog nove, razumu nepojmljive provokacije svih Bošnjaka opštine Foča, stradalnika u ratnim zbivanjima od 1992-1995. godine, povratnika na područje grada i općine, to je jeziva poruka svima koji žive, žele da žive ili samo dolaze u ovaj grad”, navodi predsednica Udruženja Halida Konjo-Uzunović u saopštenju za javnost.

Podsetila je da je ovih dana svet svedočio obeležavanju 19. juna, Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu, te da je u Foči, uz učestvovanje ovog udruženja, održana manifestacija sećanja i opomene na hiljade seksualnih zločina počinjenih u tom gradu i općini. I UN Tribunal za ratne zločine u ex Jugoslaviji potvrdio je zločine silovanja u Foči i osudio zločince.

“No, tugu i bol sećanja na te dane i još nezarasle rane, produbili su novom provokacijom neki novi tumači zbivanja i kreatori politike novih zločina na ovom području. Reč je o ogromnoj zidnoj slici, muralu postavljenom na stambenoj zgradu u ulici Samoborska u središtu grada, a radi se o slici Draže Mihailovića, ratnog zločinca kojeg je, zbog zlikovačkog djelovanja u Drugom svjetskom ratu, osudio sav slobodoljubivi deo svetske civilizacije”, dodaje se u saopštenju.

Istorija prostora ex Jugoslavije, kako se navodi, zabeležila je na prostoru općine Foča najužasnije genocidne radnje, zverska ubijanja hiljada nevinih stanovnika islamske vere i muslimanskog imena i prezimena. Historičar Vladimir Dedijer iznosi proverene podatke s početka 1942. godine o ubijanju više od jedne trećine ukupnog broja Bošnjaka u Foči. Ti su se zločini ponavljali i u kasnijem periodu Drugog svjetskog rata, pa se može govoriti o minimalno više od 10 hiljada nevino ubijenih u fočanskoj općini.

Istorijski podaci, na osnovi kojih je suđeno Mihailoviću, kazuju o više od 150.000 pripadnika “nesrpskog” stanovništva Jugoslavije, koji su stradali od delovanja jedinica tzv. Kraljevske vojske u otadžbini, kojom je izravno komandovao Dragoljub-Draža Mihailović.

I u ratu vođenom na ovom prostoru od 1992 – 1995. godine, zabeležena su velika stradanja brojnih Bošnjaka i drugih “nesrpskih” stanovnika općine Foča. Proterivanja, silovanja, ubistva dešavala su se s istom ideologijom četničkog pokreta, čiji je vođa bio Mihailović, navodi se u saopštenju.

Klix.ba

1 KOMENTAR

  1. Zar ove lažove uzimaju za ozbiljno kada se obracaju pojedinim institucijama. Zapad ih nagovorio da pričaju o hiljadama silovanih u Foči, a o 50 000 silovanih u Bih. Ko više laže, balije ili Hag ? Teško je dokazati.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here