NOVI PAZAR – U Novom Pazaru je juče policija sprovela akciju sa ciljem suzbijanja prosjačenja na gradskim ulicama i tom prilikom su u pritvoru zadržane dve osobe dok je protiv više lica podneta prekršajna prijava.

Privedeni su dali izjave u prostorijama MUP-a, i tom prilikom rekli da su na prosjačenje bili primoravani. U prosjačenju su koristili lažna imena, predstavljajući se kao Muslimani. Oni su dovezeni u Novi Pazar kako bi “zarađivali” novac za vreme Ramazana i Bajrama.

Nije dokazano da je i jedno od lica žrtva trgovine ljudima“, rekao nam je izvor iz MUP-a. On je takođe dodao da su svi privedeni državljani Srbije bez prijavljenog boravka u Novom Pazaru.

Prosjaci su, prema našim saznanjima smešteni u užem centru Novog Pazara, u iznajmljenom smeštaju koji je zakupljivao organizator prosjačenja.

Kako javljaju naši građani reporteri, organizovanog prosjačenja u Novom Pazaru u petak veče nije bilo.

Po novom zakonu, ko prosjačenjem ugrožava spokojstvo građana ili narušava javni red i mir – kazniće se novčanom kaznom od 5.000 do 10.000 dinara ili kaznom zatvora do 30 dana. Organizator prosjačenja ili onaj koji za prosjačenje koristi decu ili maloletne osobe kazniti će se novčanom kaznom od 50.000 do 150.000 dinara i kaznom zatvora od 30 do 60 dana.

Kako saznajemo, akcija suzbijanja prosjačenja u Novom Pazaru će se nastaviti i u narednom periodu.

E.Ćorović