BEOGRAD – Sociološkinja Vesna Pešić upitala je danas povodom nedavno emitovanih dokumentarnih filmovima na Radio-televiziji Srbije posvećenim borbama na Košarama i Paštriku, zašto se ne snimi film o onima koji su, kako navodi, pobili 7.000 albanskih civila.”Reč je o nacionalističko-radikalskim epopejama. Sve je to efemerno i nema nikakvog značaja. To je bila jedna bitka na Košarama, a oni su uglavnom vodili rat protiv albanskih civila”, rekla je Pešić za list “Danas”.

Pešić je za “Danas” povodom godišnjice potpisivanja Kumanovskog sporazuma kazala da cela ta priča o godišnjici nije ništa drugo do “dosadno razvlačenje koje drži Srbiju i jednom bednom i siromašnom položaju iz koga Srbija ne može da mrdne”.

Ona je kazala da je Kosovo “završena priča” i da je potpisivanjem Kumanovskog sporazuma “Srbija izgubila Kosovo”.

“Vodili smo rat i izgubili ga, a zatim potpisali dokument da povlačimo vojsku i policiju sa te teritorije, te da se one tamo više nikada neće vratiti. Na taj način smo izgubili suverenitet nad Kosovom”, rekla je Pešić za “Danas”.

Ona je kazala da je plan o eventualnom razgraničenju Beograda i Prištine propao zbog Bosne i Hercegovine koja je “ključ Balkana” i dodala da bi tim razgraničenjem Srbi u Bosni “istog momenta krenuli da razgraničavaju Republiku Srpsku”.

Beta