TIRANA – Poslanička grupa albanske vladajuće Socijalističke partije skupila je neophodan broj potpisa poslanika za pokretanje postupka za opoziv predsednika zemlje Ilira Metu, prenosi portal a1on. 

Partijski izvori navode da je zahtev za opoziv šefa države potpisalo 55 poslanika, što je znatno više od 35 koliko je potrebn prema skupštinskom pravilniku. 

Zahtev će biti danas dostavljen albanskom parlamentu. 

Osim poslanika socijalista, ovaj zahetv su potpisali i pojedini poslanici iz redova opozicione Demokratske partije i Socijalističkog pokreta za integraciju koji su odbili zahtev svojih stranaka da napuste parlament. 

Albanski parlament juče je sa 100 glasova “za”, od kojih 25 iz opozicije, usvojio Rezoluciju kojom se odbacuje uredba predsednika Ilira Metu o odlaganju lokalnih izbora i taj njegov čina ocenjuje kao protivustavan. 

Usvajanje ove Rezolucije je ocenjeno kao prvi korak ka smenjivanju šefa države. 

Za opoziv albanskog predsednika potrebna su 94 glasa u parlamentu. 

Usvajanje Rezolucije sa 100 glasova pokazuje da albanski premijer Edi Rama ima dovoljan broj glasova za smenjivanje Mete, za koga se upravo Rama zalagao pre dve godine da postane šef države.

Predsednik Albanije prema ustavu se bira u parlamentu. 

Inače, ukoliko albanski parlament usvojio razrešnje predsednika Mete, odluka o tome da li će on ostati na tu funkciju ili ne, treba da potvrdi Ustavni sud te zemlje. Međutim, najviša sudska instanca u Albaniji ne funkcioniše već godinu dana. 

Trenutno ovaj sud ima samo jednog sudija čiji je mandat završen, dok je ostalih osam razrešeno nakon neuspeha da dokažu poreklo svoje imovine. 

Kako navode mediji, veoma je teško da Ustavni sud Albanije profunkcioniše po hitnom postupku, jer troje članovi predlaže Parlament, troje predlaže šef države, a troje bira sam Vrhovni sud, koji takođe, prema pisanju medija, ne funkcioniše.

Tanjug /Foto :Tanjug – D. Kujundžić