BEOGRAD – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas, povodom izjave generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga, da NATO agresija na SRJ 1999. godine nije imala opravdanje i da ga nikada neće dobiti. ;

“Nisu dobili odobrenje Ujedinjenih nacija i neće ga dobiti ni post festum. Od medjunarodne javnosti ne mogu da dobiju opravdanje ni na moralnom nivou. Devetnaest najjačih zemalja napalo je jednu malu slobodarsku zemlju i naneta nam je ogromna šteta od koje se i dalje oporavljamo”, rekao je Vučić u Lučanima.

On je to izjavio komentarišući tvrdnju Stoltenberga da bombardovanje 1999. godine “nije shvaćeno olako, ali da je istorija pokazala da je bilo legitimno i neophodno” jer je zaustavilo nasilje a izbeglice su mogle da se vrate kući.

Vučić je, medjutim dodao da on to bombardovanje ne vidi kao intervenciju već kao agresiju i zločin.

Na pitanje kako komentariše izjavu američkog profesora i eksperta za Balkan Danijela Server da nije spreman na odlučujući kompromis sa Prištinom, Vučić je rekao da je on uvek spreman na kompromis ali da to ne sme da podrazumeva da Srbija izgubi sve a da ne dobije ništa.

“Taj film neka zaborave i Server i svi drugi”, rekao je on.

Srpski predsednik je rekao da je Srbija zainteresovana za nastavak dijaloga ali da nema o čemu da se razgovara dok prištinska strana nije u stanju da omogući slobodan protok robe.

Vučić je odbio da komentariše navode pojedinih medija o tome da je nemačka kancelarka Angela Merkel predložila novi plan za Kosovo, rekavši da ne može da komentariše nešto što nije ni video i da se pre dva dana čuo sa Angelom Merkel a da mu ona ništa nije pomenula o tome.

Govoreći o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori, Vučić je rekao da je to teško pitanje.

“Sešćemo u narednim danima sa njima, razgovarati i izaći sa našim stavovima. Videćemo kako da svom narodu pomognemo a da se ne mešamo u unutrašnje stvari u Crnoj Gori”, rekao je Vučić.

Beta