BEOGRAD – Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je danas da se Srbija suočava sa smanjenjem broja stanovnika i da gubi i “selo i ljude” što je “užasan problem” za celu zemlju.

“Da ne kažem da to ruši i odbrambene kapacitete Srbije. I sve što ovaj tim bude mogao da uradi, i Vlada i parlament i ja kao predsednik ćemo maksimalno pomoći i podržati”, rekao je Vučić nakon sednice na kojoj je formiran Nacionalni tim za preporod sela Srbije.

Vučić je rekao da rezultati ne mogu da budu brzi i idealni, zbog brojnih paradoksa, ali da će država “svojski podržati” sve što taj tim stručnjaka bude smatrao da treba da se uradi, ne samo na planu pomoći poljoprivredi već za obnovu sela.

Predsednik je izrazio zadovoljstvo što su se tog posla prihvatili ministar ;bez portfelјa zadužen za regionalni razvoj i koordinaciju rada javnih preduzeća Milan Krkobabić i akademik Dragan Škorić.

Vučić je rekao da oni koji su sa sela ;otišli u grad neće želeti da se vrate i da će teško biti moguće da se izjednače uslovi života u selu i gradu, ali uspeh će biti ;ako se makar i deo onih koji su sada na selu zaustave da se ne odsele.

“Ako pogledate naše granice prema Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, prema Madjarskoj, čak i prema Hrvatskoj, posebno prema BiH… Pa ljudi, mi u celom Podrinju nemamo 120.000-130.000 stanovnika! I to da se častimo. Nema ljudi u Srbiji”, rekao je Vučić.

Beta