BEOGRAD – Kompanija “Infrastruktura železnice Srbije” saopštila je danas da je završila rekonstrukciju četiri tunela na pruzi Kraljevo-Raška, ukupne dužine 4,3 kilometra, nakon čega je putnički železnički saobraćaj izmedju ta dva grada normalizovan.

Kako se navodi, rekonstrukcija koja je trajala od 4. marta, obuhvatila je zamenu kolosečnog materijala, šina, pragova i tucanika, mašinsko regulisanje koloseka, kao i čišćenje odvodnih kanala, a radovi su završeni 30. maja.

Reč je o tunelima “Bela Glava”, “Polumir”, “Bojanić” i “Dželep”, a poslednji put njihova rekonstrukcija radjena je 1961. godine.

Za vreme izvodjenja radova na relaciji izmedju Kraljeva i Raške bio je organizovan autobuski prevoz.

“Infrastruktura železnice Srbije ove godine rekonstruisaće ukupno 27 tunela na srpskim prugama, a ukupna vrednost izvedenih radova iznosiće nešto više od milijardu dinara. U toku je i rekonstrukcija četiri tunela izmedju Banje Koviljače i Zvornika, a početkom juna počinju i radovi u još četiri tunela izmedju Bora i Majdanpeka”, navodi se u saopštenju i dodaje da je plan da do kraja jula bude zvršena i rekonstrukcija 15 tunela na takozvanoj “Šarganskoj osmici”.