LJUBLJANA – Zemljama Inicijative tri mora potrebna su ulaganja od oko 500 milijardi evra samo u infrastrukturu do 2023. da bi dostigle zapad Evrope, rekao je u Ljubljani potpredsednik Evropske investicione banke (EIB) Vazil Hudak. 

“Da bi zemlje Inicijative tri mora došle do nivoa na kojem je sada zapadna Evropa, u tu bi regiju do 2023. samo u infrastrukturu trebalo investirati približno 500 milijardi evra”, upozorio je sinoć Hudak na jednom od panela u okviru poslovnog foruma u Ljubljani koji se održavao paralelno sa samitom Inicijative, prenela je Hina.

Kako bi 12 zemalja istočne i srednje Evrope brže nadoknadile zaostatak za Zapadom na polju energetike, infrastrukture i digitalne ekonomije, na samitu je doneta odluka o uspostavljanju zajedničkog investicionog fonda.

Predsednici zemalja koje učestvuju u Inicijativi podržali su u završnoj izjavi tu odluku.

Fond je pokrenut na prošlogodišnjem samitu u Bukureštu kako bi se ubuduće lakše finansirali prioritetni projekti. Najpre su mu pristupile poljske i rumunske banke, a sada je stvar konkretizovana zaključcima u Ljubljani, odnosno pristupanjem Evropske investicione banke (EIB), dok se još pregovara s drugim evropskim bankama, kao i sa Svetskom bankom.

Tanjug /Foto :Pixabay