VAŠINGTON – Gnev Donalda Trampa posle objavljivanja dopisa britanskog ambasadora u Vašingtonu svedoči o poziciji diplomata koji moraju da koriste ugladjene protokolarne formulacije, ali to može da bude i potencijalno opasna funkcija u eri curenja informacija, ocenila je danas agencija Frans pres.

Američki predsednik je u utorak upotrebio nediplomatski jezik opisujući britanskog ambasadora Kima Daroka kao “nadobudnog glupaka”. Prema diplomatskim dopisima ambasadora zemlje koja se dodvorava američkom milijarderu kako bi očuvala specijalne veze sa SAD, navodi se da je Tramp nestabilan i nesposoban.

Premda diplomate nastoje da se ljubazno osmehuju, da imaju takta i odredjenu stabilnost predstavljajući svoju zemlju u inostranstvu, s druge strane obavljaju i diskretniju misiju. Oni moraju svojoj zemlji da šalju iskrene i nepokolebljive izveštaje.

Najbolji prikaz pozicije diplomata predstavlja objavljivanje oko 250.000 američkih diplomatskih nota o stranim zvaničnicima, koje je 2010. godine otkrio Vikiliks.

Bret Bruen, bivši američki diplomata za vreme predsednika Baraka Obame, ocenio je da će incident sa britanskim ambasadorom imati posledice na način rada diplomata.

“Verovatno će ambasadori i diplomate svoje kritične komentare davati u telefonskim razgovorima ili na video konferencijama. Te linije su barem obezbedjene i do sada nisu bile predmet hakerskog napada”, rekao je Bruen.

Bivši diplomata je rekao da se Tramp suoči sa surovom diplomatskom realnošću, jer je verovao u prijateljstvo Britanaca koji su mu postavili crveni tepih tokom njegove nedavne posete Londonu.

“Zemlje i ambasadori većinom deluju u sopstvenom interesu, tako što će vam reći ono što treba da se kaže kako bi pridobili vaše poverenje i podršku”, rekao je Bruen.

Diplomatske depeše predstavljaju evropsko diplomatsko nasledje u vreme kada su izaslanici putovali od mesta do mesta noseći dopise u diplomatskim koferima.

Ti koferi i dalje su zaštićeni medjunarodnim zakonima, a SAD ih koriste za slanje nekih poverljivih i tajnih dokumenata.

U američkom Ministarstvu inostranih poslova kao i u drugim zemljama, pisanje tih depeša je postalo umeće kojem se uče mlade diplomate. Tako su neke diplomate iznenada pohvaljene tokom otkrivanja depeša putem Vikiliksa.

Jedan od primera je pohvala američkom diplomati u Moskvi koji je tadašnjeg predsednika Rusije Dmitrija Medvedeva uporedio sa Betmenom u odnosu na Vladimira Putina.

Ipak su neke od otkrivenih diplomatskih depeša dovele diplomate u neprijatne i neodržive situacije.

Američki diplomata u Libiji je na primer morao da napusti zemlju nakon što je napisao da tadašnjeg lidera Moamera el Gadafija privlači jedna “zanosna plavuša” koja je bila medicinska sestra iz Ukrajine.

Beta