Naslovna srbija Beograd Agencija se nije izjašnjavala o imenovanju Siniše Malog

Agencija se nije izjašnjavala o imenovanju Siniše Malog

BEOGRAD – Agencija za borbu protiv korupcije nikada se nije izjašnjavala o imenovanju, odnosno izboru ministra finansija Siniše Malog na mesto predsednika Koordinacionog tela za sprečavanje pranja novca i finansiranje terozima, rekao je danas u Skupštini Srbije direktor agencije Dragan Sikimić.

On je dodao da takav stav ne postoji u izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije za 2018. godinu o kojem se danas raspravlja, te da to nije ni moguće imajući u vidu da je Mali nedavno izabran, a da se izveštaj odnosi na prošlu godinu.

Sikimić je naglasio i da Agencija za borbu protiv korupcije nije čak ni komentarisala imenovanje Malog, ni pismeno, ni usmeno.

“Ko je to komentarisao, ne znam, ali Agencija za borbu protiv korupcije nije”, rekao je Sikimić pošto ga je prethodno šef poslaničke grupe SNS Aleksandar Martinović zamolio da pronađe u izveštaju stav agencije o imenovanju Malog na mesto predsednika Koordinacionog tela, jer je Poslanik SRS Milorad Mirčić tvrdio da to stoji u izveštaju.

Mirčić je kazao da je takvo mišljenje prisutno u javnosti, navodeći da “postoji dokument”.

Kako je rekao, to je samo “mišljenje agencije da nije na stanovištu da bi Mali kao ličnost, odnosno funkcioner mogao da bude na čelu te komisije”.

“Potražite malo, ne mogu ja da radim posao za vas”, rekao je Mirčić koji je prethodno govorio i o privatizacijama u Srbiji za vreme prethodne vlasti, te je takođe i tu pomenuo aktuelnog ministra finansija.

Martinović mu je odgovorio da su se najveće korupcionaške afere u procesu privatizacije dešavale u vreme vlade Vojislava Koštunice, kada su na vlasti bile DS S i DS, podšetivši na izveštaj Verice Barać i 24 sporne privatizacije koje je identifikovala Evropska unija.

“Sporne privatizacije su izvršene u periodu od 2004.godine do 2007/2008.godine. Sa tim privatizacijama Siniša Mali nema nikakve veze. Mali će biti upamćen kao jedan od najuspešnijih gradonačelnika, zato što je za kratko vreme uspeo da vrati dugove koje je napravio Dragan Ðilas, ali i kao jedan od najuspešnijih ministara, jer Srbija treću godinu ima suficit i rast BDP-a”, rekao je Martinović.

On je dodao da je Mali u velikoj meri zaslužan za dobre ekonomske rezultate.

U raspravu se uključio i zamenik šefa poslaničke grupe SNS Vladimir Orlić koij je takođe ukazao na pozitivne rezultate ministra.

“Gde je danas Siniša Mali? Evo, baš pravi rešenje za metro, ne neki metro koji liči na Ðilasov tramvaj, nego pravi metro koji će da povezuje grad ispod zemlje onako kako i dolikuje i kako je širom sveta. I, šta još danas radi Siniša Mali, ako vam je promaklo? Upravo je ovih dana sa Poreskom upravom sprečio da separatisti iz Prištine dobiju mesto u Interevropskoj organizaciji koja okuplja poresku administraciju”, rekao je Orlić.

Orlić je zaključio da se ministar finansija Siniša Mali štiti interese Srbije.

U Skupštini Srbije u toku je rasprava o izveštaju Agencije za borbu protiv korupcije za 2018. godinu, a prethodnih dana je završena rasprava o izveštaju Poverenika za informacije od javnog značaja i Zaštitnika građana.


Tanjug

Exit mobile version