VAŠINGTON – Posle decenije i po Sjedinjene Američke Države ponovo šalju svoju vojsku i vojne resurse u vazdušnu bazu u Saudijskoj Arabiji, a nakon eskalacije tenzija u Persijskom zaliivu.

Kako prenosi Rojters, SAD će između ostalog uputiti više od 500 vojnika, borbene avione i odbrambene raketne sisteme u bazu Princ sultan južno od Rijada.

Ova baza bila je sedište američkih vazdušnih snaga na Bliskom istoku 90-tih godina, ali ju je Vašington napustio posle svrgavanja iračkog predsednika Sadama Huseina 2003.

Pentagon je prethodno odobrio slanje američkih vojnika i resursa u Saudijsku Arabiju, dodavši da bi to trebalo da posluži u cilju dodatnog odvraćanja “neposrednih pretnji”, prenosi Rojters.

Neimenovani američki zvaničnici kažu da su u bazu već stigli neki vojnici, kao i raketni sistem “patriot”, prenosi AP.

Rijad i Vašington nedeljama su radili na sporazumu i on, kako se dodaje, nje konkretna reakcija na iransku zaplenu britanskog tankera u Persijskom zalivu.

Povratak američkih borbenih snaga u Saudijsku Arabiju posle 16 godina, ima vojni aspekt, ali istovremeno donosi i političke i diplomatske komplikacije Trampovoj administraciju koju kriičari optužuju za snishodljivost prema Saudijcima posle ubistva novinara Džamala Kašogija, navodi AP.

Zbog toga mnogi u Kongresu dovode u pitanje višedecenijski američko-saudijski bezbednosni savez i protive se novim isporukama oružja Rijadu.