BEOGRAD – Autonomni ženski centar je danas saopštio da je ove godine u Srbiji ubijeno 14 žena, a da jučerašnje ubistvo u Pančevu, kao i slučaj porodičnog nasilja u Novom Sadu, predstavljaju primere pogrešne procene rizika policije i tužilaštva.

“Oba slučaja pokazuju da su hitne mere privremenog udaljenja učinioca iz stana ili zabrana kontaktiranja i prilaska žrtvi koje se izriču u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici, preventivne mere, i da neće zaustaviti dugogodišnje učinioce nasilja u porodici koji su bili krivično osudjivani”, piše u saopštenju tog centra.

Centar je ukazao da naročito zabrinjava što ima onih koji javno govore da je nasilje u porodici privatna stvar i da to krivično delo ne treba da se goni po službenoj dužnosti.

Tako, prenosi Centar, maja ove godine je u listu “Politika”, objavljeno da je predsednica Višeg suda u Pančevu, sudija Stanka Simonović, izjavila da “lažnih prijava nasilja ima, posebno u situacijama gde je u toku brakorazvodna parnica. ‘Kada u predmetu vidim rečenicu ‘Razvod je u toku’, razmišljam da postoji mogućnost zloupotrebe hitne mere, da je cilj da žena poboljša svoj procesni položaj u brakorazvodnoj parnici’ “.

Autonomni ženski centar je ocenio da takav “sudija, kao što je predsednica Višeg suda u Pančevu, na osnovu svoje predrasude i ličnog uverenja, neće pružiti zaštitu ni ženi, a ni deci žrtvama nasilja”.

“Problematično je to što za ovako javno iskazanu predrasudu ne postoji sankcija” – piše u saopštenju u kojem se konstatuje da na izjavu sudije Stanka Simonović ;nisu reagovali Visoki savet sudstva, ni Poverenica za zaštitu ravnopravnosti, niti je Vrhovni sud naložio da se preispita postupanje sudija Višeg suda u Pančevu.

Beta