SARAJEVO – Osuđeni terorista Mevlid Jašarević, koji je 2011. godine pucao na ambasadu SAD u Sarajevu, stećiće za šest meseci zakonsko pravo da podnese zahtev za uslovnu slobodu, saznaje “Dnevni avaz”.

Jašarević je osuđen krajem 2012. godine na 15 godina zatvora.

On je 28. oktobra 2011. godine ispalio 105 metaka na američku ambasadu i tesko ranio pripadnika policije Mirsada Velića koji je radio kao obezbeđenje u ambasadi.

Prvobitno je osuđen na 18 godina zatvora, ali je kazna kasnije preinačena.

Zakon garantuje da Jašarević nakon odsluženih 7,5 godina ima pravo da traži uslovnu slobodu, što će, kako navodi “Avaz” i uraditi.

U prilog mu ide, kako saznaje list, i dobro vladanje u zatvoru, jer do sada nije napravio nijedan prekršaj zbog kog bi bio kažnjen.

“Svesni smo da je osuđen za terorizam, da je reč o teškom krivičnom delu, ali ga to ne sprečava da tražimo uslovnu. To je njegovo zakonsko pravo”, izjavio je za “Avaz” neimenovani sagovornik koji redovno posećuje Jašarevića.

Država, kako navodi list, mora da razmotri Jašarevićev zahtev, ali je pitanje da li će ga prihvatiti. Jašarevića će i najmanji prekršaj vratiti u zatvor, ukoliko bude pušten na uslovnu slobodu.

“Avaz” saznaje da Jašarević više nema radikalne stavove zbog kojih je napao ambasadu SAD i ranio policajca.

Neimenovani sagovornik kaže da Jašarević i dalje obavlja verske dužnosti, ali da se više ne druži sa pripadnicima vehabijske zajednice u Bosni i Hercegovini.