BEOGRAD – Beograd je dobio novi mural od recikliranog materijala prikupljenog tokom kampanje „Pogledaj oko sebe. Pokreni se“ koju zajednički organizuju Delegacija EU u Srbiji i Ministarstvo za evropske integracije u saradnji sa Ministarstvom zaštite životne sredine.

Mural sa likom beloglavog supa, zaštićene vrste ptica u Srbiji i svetu, rad je umetnika Ivana Kocića i od danas krasi zgradu Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“.

Izrada murala deo je kampanje “Pogledaj oko sebe”” čiji je cilj da podigne svest i pokrene na akciju sve građane, zajednice i institucije naše zemlje da se angažuju i postanu aktivni u zaštiti životnog okruženja u svojim lokalnim zajednicama.

Mural je i proizvod velikog finala četiri uspešno savladana izazova na društvenim mrežama koji su bili deo kampanje.

Naime, tokom mesec dana, četvoro mladih ljudi na društvenim mrežama pokušalo je da svojim primerom pokaže da svako može nešto da učini za životnu sredinu – da živi nedelju dana bez plastike, da sadi biljke i drveće i sakuplja otpad na koji nailazi.

Zahvaljujući njima, prikupljen je materijal, odnosno otpad za asamblaž koji se nalazi na zidu Osnovne škole „Ivan Goran Kovačić“.

„Moj cilj je bio da pokažem deci kako mogu na kreativan način da vrše reciklažu. Nadam se da je ovo samo početak“, rekao je Kocić i dodao da je za izradu murala koristio i dečije odbačene igračke, kao i da je s namerom izabrao beloglavog supa kako bi deci ukazao važnost prirode i zaštite životne sredine.

Šef Delegacije Evropske unije ambasador Sem Fabrici prisustvovao je predstavljanju murala napravljenog od recikliranog materijala.

“Borba protiv klimatskih promena i zaštita životne sredine su veoma važne Srbiji za ulazak u Evropsku uniju, kao i politike Unije uopšte. Evropska unija je vodeći globalni akter u borbi protiv klimatskih promena“, rekao je ambasador Fabrici.

On je istakao da je kampanja „Pogledaj oko sebe“ pokrenuta kako bi se ukazalo šta je potrebno uraditi u zaštiti životne sredine i uputio poziv za akciju.

“Naši partneri su vlada, insitucije, poslovne zajednice, ali kroz glas umetnosti šaljemo najsnažniju poruku“, rekao je Fabrici i dodao je poruka kampanje da treba zaštititi ugrožene ptice, prirodu i životnu sredinu.

Posebno je važno, dodao je, što je mural postavljen u školi tako da će deca imati priliku da vide specijalnu poruku u vezi sa prirodom i zaštitom životne sredine.

Direktor O.Š. “Ivan Goran Kovačić“ Momir Dragaš istakao je da škola radi na zaštiti životne sredine i kroz druge projekte i izrazio veliko zadovoljstvo što je prvi mural u Srbiji od otpadnog materijala postavljen u njegovoj školi.

Tanjug /Foto :yt_prtsc

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here