JERUSALIM – Bivši premijer Izraela Ehud Olmert otkazao je posetu Švajcarskoj zbog bojazni da tamošnje vlasti planiraju da ga uhapse zbog sumnje za ratne zločine, javili su izraelski mediji.Bilo je planirano da Olmert koji je bio premijer za vreme Drugog libanskog rata 2006. godine i tokom izraelske vojne operacije u pojasu Gaze krajem 2008. i početkom 2009. doputuje u Cirih u ponedeljak.

Medjutim, zvaničnici ministarstava pravde i spoljnih poslova su upozorili Olmerta da promeni plan nakon što su ih vlasti Švajcarske informisale da će bivši izraelski premijer biti pritvoren čim stigne u Cirih.

Olmert je najpre insistirao da ide bez obzira na ta upozorenja, javio je izraelski TV Kanal 12, ali pošto je ocenjeno da bi pritvaranje bila velika sramota za Izrael odlučio je da otkaže posetu.

Bivši premijer je navodno tvrdio da je mogao da brani što je naredio vojne operacije u Gazi i Libanu jer se u oba slučaja Izrael borio protiv terorističkih organizacija.

Drugi Libanski rat trajao je 34 dana, a izazvan je upadom pripadnika ekstremističkog Hezbolaha preko granice u kojem je ubijeno osam izraelskih vojnika, a dvojica su oteta ranjena i kasnije preminula.

Beta